Yang Lain Sedang Membaca

RESEPI AYAM MADU BIJAN
Posted On Mon Jun 29 2015

Bahan-bahannya : ● 3 keping dada@peha ayam tanpatulang/1/2 ekor ayam potong kecil ● *1 sudu makan kica ...

Petua : Ikan Digoreng Tidak Lekat
Posted On Wed Jul 24 2013

Untuk memastikan ikan tidak melekat pada kuali ketika digoreng, anda harus pastikan minyak yang digunakan ...

..
Resepi: Puding karamel
Posted On Fri Jul 26 2013

Bahan Puding: 400ml susu segar/susu cair 5 sudu besar gula halus 3 biji telur 2 biji telur kuning es ...

Resepi Roti John
Posted On Thu Jun 11 2015

Bahan-Bahan: ● 2 buku roti hotdog ● 1 sudu besar daging cincang ● 1 labu bawang besar ● 1 sudu teh seas ...

..

Thursday, August 1, 2013

Resepi: Mee Sup

Bahan-bahan

Mee Kuning (1 bungkus)
200gm daging lembut
10-15 ekor udang sederhana besar
1 kiub ayam maggi
6 biji bawang putih
1 sudu teh lada hitam
1 inci halia, diketuk
1/2 sudu teh lada sulah
4 biji bawang kecil-dihiris halus
4 biji telur
1 camca teh serbuk lada hitam
sedikit kicap
1-2 sudu makan sos tiram
10 biji fish ball
2 keping fish cake-dihiris tipis
1 sudu makan tepung jagung di campur dengan sedikit
Garam secukup rasa
Air secukupnya
sayur-sayuran (jika suka) :
1 batang lobak merah (potong memanjang)
10 kuntum cendawan tiram
2 tangkai daun sawi
sedikit bunga kobis
Bahan-bahan hiasan :
Hirisan daun bawang/daun sup
Bawang goreng/bawang goreng segera
cili merah yang di hiris nipis
cili api
@~RasaRempah

Cara-cara

Bersihkan daging dan hiris nipis.

Kopek udang dan cuci bersih lalu di tos.

Tumbuk bawang putih, halia dan lada hitam.

Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang merah yang telah dihiris dan di lumur dengan sedikit garam sehingga garing. Toskan.

Dengan menggunakan minyak yang sama...tumis bawang putih, halia dan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sehingga berbau wangi dengan api yang sederhana.

Masukkan daging yang telah di hiris sehingga daging berubah warna. Masukkan air secukupnya.

Biar mendidih perlahan hingga daging lembut. Masukkan kiub ayam maggi.

Bila daging telah lembut, masukkan pula garam, sos tiram,lada sulah dan kicap sedikit.

Masukkan udang, fish ball, fish cake, lobak merah, kobis bunga dan cendawan.

Bila mendidih, perlahankan api, pecah kan telur satu persatu ke dalam kuah sup tadi. Biar telur masak dengan api kecil sehingga masak. Rasa dulu garam baru di tuangkan campuran tepung jagung dan baru padamkan api.

Ambil mee yang telah dicelur, tuangkan kuah sup dan taburkan dengan daun sup/daun bawang bersama bawang goreng. Bubuh cili merah yang di hiris tadi.

Boleh di hidang panas-panas.

1 comment:

  1. Bulan puasa ni kalau berbuka sup boleh menambah tenaga. Terima kasih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Resepi: Ayam Masak Merah
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan ( 4 orang makan) 1/2 ekor ayam sedikit garam kunyit Bahan-bahan kisar 4-5 biji cili keri ...

Resepi: Laksam
Posted On Fri Aug 02 2013

Bahan-bahan Bahan Laksam: 3 cawan tepung beras 6 sudu besar tepung jagung 6 cawan air sedikit garam B ...

LAKSA JOHOR
Posted On Wed May 28 2014

Bahan2 500 gm spageti (celur) 1 kg ikan tenggiri (rebus&ambil isinya) 300 gm rempah kari ikan 100 ...

Resepi: Kek Coklat Kukus
Posted On Fri Jul 26 2013

1 cwn gula perang 1 cwn susu segar biasa/perisa coklat 1 cwn minyak masak 3/4 cwn serbuk koko 1/2 c ...

Resepi: Nasi Tomato
Posted On Wed Jul 24 2013

Nasi Tomato I Bahan-bahan: 1. 3 cawan beras - saya gunakan beras biasa je 2. 2 sudu besar mentega 3. ...

Buat Sendiri Pes Kuah Char Kuey Teow
Posted On Thu Jan 09 2014

PENYEDIAAN PES ATAU KUAH CHAR KOAY TEOW dlm resepi Char kuoy Teow Pulau Pinang adalah sangat penting da ...

Gulai Kuning Ikan Ayo (tongkol)
Posted On Tue Nov 25 2014

Bahan-bahan ( 5/6 orang makan ) 1 ekor ikan tongkol/ aya ( potong ikut kehendak ) Santan dari sebiji k ...

..
Tip kaca mata hitam
Posted On Mon May 27 2013

Memang selesa bergaya dengan kaca mata hitam. Ada macam-macam bentuk dan gaya kaca mata hitam, Mana nak p ...

..