Yang Lain Sedang Membaca

Biskut Lidah Kucing
Posted On Thu May 08 2014

BISKUT LIDAH KUCINGBahan250 gm mentega175 gm gula kastor100 ml putih telur200 gm tepung gandum50 gm tep ...

Resepi: Nasi Tomato
Posted On Wed Jul 24 2013

Nasi Tomato I Bahan-bahan: 1. 3 cawan beras - saya gunakan beras biasa je 2. 2 sudu besar mentega 3. ...

..
AYAM GORENG MASAK SERAI
Posted On Thu May 08 2014

AYAM GORENG MASAK SERAIBahan1/2 ekor ayamBahan A3 biji bawang putih8 biji bawang merah1 cm halia3 batan ...

Resepi: Serunding Ikan
Posted On Wed Jul 24 2013

BAHAN-BAHAN • 1 kilo ikan dan asam keping • 2 cawan santan • ½ cawan minyak • Garam dan gula secukup ...

..

Thursday, August 1, 2013

Resepi: Laksam

Bahan-bahan

Bahan Laksam:
3 cawan tepung beras
6 sudu besar tepung jagung
6 cawan air
sedikit garam

Bahan kuah:
3 ekor ikan sardin
1 gelas santan
½ biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
2 sudu kerisik
Sedikit lada sulah
2 asam keping
1 inci lengkuas
Gram dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan hiasan (jika suka):
Telur rebus
Daun salad
 Timun – potong halus
Taugeh
Sambal belacan
Cili tumbuk
Kacang panjang – potong kecil-kecil
@~RasaRempah

Cara-cara

Untuk laksam:

Satukan kesemua bahan laksam dan gaul sehingga sebati.

Ketepikan dan perap sema ½ jam. Sementara itu panaskan kukusan.

Sapu sedikit minyak pada loyang atau pinggan leper, masukkan ke dalam kukusan.

Tuang 2 senduk adunan laksam pada loyang/pinggan dan sapu hingga rata dan nipis.

Kukus sehingga masak, agak keras tetapi tidak berair.

Keluarkan dari kukusan dan biarkan sejuk sedikit sebelum digulung.

Gulung memanjang dan potong kecil.


Untuk kuah:

Rebus ikan sehingga masak.

Kisar halus bawang merah, bawang putih, serai dan halia.

Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar.

Masukkan asam keping, kerisik, lengkuas, lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga naik bau.

Tapis ikan dari air rebusan, simpan air rebusan. Kisar ikan sehingga hancur dan masukkan ke dalam periuk tadi. Kacau hingga rata.

Tapiskan air rebusan ikan kedalam periuk dan kacau sehingga mendidih.

Masukkan santan dan kacau lagi hingga mendidih.

Rasa garam dan gula, tambah jika perlu. Tutup api.

Sajikan potongan laksam bersama bahan-bahan tambahan dan kuah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Resepi: SIZZLING YEE MEE
Posted On Fri Aug 02 2013

Bahan-bahan ( 2 - 3 orang makan) 2-3 sanggul (gulung) yee mee 5 ulas bawang putih 5 biji cendawan shit ...

Resepi: Ayam Masak Merah
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan ( 4 orang makan) 1/2 ekor ayam sedikit garam kunyit Bahan-bahan kisar 4-5 biji cili keri ...

Resepi: Asam Pedas Ikan Kembung
Posted On Wed Jul 24 2013

Bahan-bahan 1) 5 ekor ikan kembung 2) 25 tangkai cili kering 3) 15 tangkai cili padi 4) 1 biji bawan ...

LAKSA JOHOR
Posted On Wed May 28 2014

Bahan2 500 gm spageti (celur) 1 kg ikan tenggiri (rebus&ambil isinya) 300 gm rempah kari ikan 100 ...

Petua Simpan Telur Tahan Lama
Posted On Wed Nov 26 2014

Bersihkan semua telur. Lapkan hingga kering. Kemudian simpan telur dalam bekas yang berisi beras pulut ...

Popia Nestum
Posted On Wed May 28 2014

Bahan-bahan ( 200 biji ) •1 bungkus kulit popia(50 helai) •1 1/2 cawan Nestum(perisa madu pun sedap)* • ...

Petua: Bersihkan Siput Sedut
Posted On Wed Jul 24 2013

Jika anda menghadapi masalah untuk membersihakn siput sedut,ambil sebekas hampas kelapa kemudian gaulkan ...

..
Faedah Memelihara Kucing
Posted On Thu Dec 03 2015

Pening anak-anak terlalu lincah, nakal, dan tak mendengar kata. Jangan takut, itu tanda anak andanmembesa ...

Gempar: Kerani sekolah Mati di Bom
Posted On Mon Aug 12 2013

Apalah nak jadi dgn malaysia ni. Banyak kes bunuh sejak dua menjak ni. Lepas tembak, Main pakai/guna bom ...

..