Yang Lain Sedang Membaca

.. ..

Thursday, August 1, 2013

Resepi: Mee Kuning Campak

Bahan-bahan

600 gm atau sekati mee kuning
200 gm udang sederhana besar..kalau tak makan udang boleh Ganti dengan ayam atau daging
100 gm sawi (kalau suka banyak boleh tambah)
2 sudu besar kicap manis
Air untuk jadikan kuah

Bahan untuk kisar:

2 labu bawang besar dan 5 ulas bawang putih
Bahan untuk sambal kicap:
5 biji cili padi, 3 ulas bawang putih dan 2 sudu besar gula pasir ditumbuk sekali dalam lesung batu. Kemudian tambahkan air perahan limau kasturi dan kicap manis...sure terangkat punye!
@~RasaRempah

Cara-cara

Basuh mee kuning tadi dan toskan.

Buang kulit udang..untuk senang makan. Kalau guna ayam atau daging, potong kecil.

Basuh sawi dan potong ikut saiz yang disukai.

Kisar bawang besar dan bawang putih sehingga hancur.

Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak atau kelihatan sedikit keperangan awas jangan sampai hangus pula!

Masukkan air (biar lebih) dan biar mendidih...jika guna daging atau ayam, masukkannya sebelum masukkan air, biarkan daging tu kecut dulu baru masuk air.

Bila dah mendidih masukkan udang biar sekejap, masukkan pula kicap manis, mee, sawi dan secubit garam....gaul semua dalam 2 minit, boleh tambah air kalau terkurang kuahnya..jangan lupa tambah kicap dan garam untuk imbangkan rasanya.

Dah siap!, boleh la dihidangkan dengan sambal kicap..baru terangkat dan pasti nak lagi! Makan panas2, kalau budak2 makan tak payah la letak sambal kicap tu!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

.. ..