PENYEDIAAN PES ATAU KUAH CHAR KOAY TEOW dlm resepi Char kuoy Teow Pulau Pinang adalah sangat penting dalam penyediaan resepi ini. Jangan lupa kicap cair yang digunakan ialah "kicap cair cina" yg punyai logo HALAL JAKIM. Kicap ini ada bermacam jenis, kicap melayu, kicap Indonesia, kicap jepun, kicap korea. Setiap kicap ini tidak sama rasa.
Bahan-Bahan:
1 Jug ( 2 liter) air panas (setelah mendidih).
1 mangkok (cup) gula pasir.
3 sudu besar perasa makanan (Aji No Moto).
250 ml (1 cup) Kicap cair (pilih yang berwarna cerah sedikit).
125 ml (1/2 cup) kicap sos Ikan cop Ikan / Fish sauce.
250 ml (1 cup) kicap sos cop Sotong.
Gaulkan semua bahan-bahan tersebut dalam sebuah bekas sehingga gula larut. Pes anda telah sedia. Kemasinan pes anda bergantung kepada jenama kicap yang digunakan, maka anda perlu tentukan setiap kuantiti adunan dengan cita rasa anda sendiri. Anggaran kuantiti diberikan adalah sebagai panduan saja.
nota: tidak perlu gunakan sos tiram kerana sos ikan dan Perasa makanan digunakan. Sekiranya anda ingin gunakan, tentukan pes anda jangan terlalu masin dan pekat.
No comments:
Post a Comment