Yang Lain Sedang Membaca

Makaroni Bakar
Posted On Thu May 08 2014

BAKED MACARONI Bahan 1/3 bungkus macaroni (rebus sampai lembut- agak2lah nak byk mana) 2 sudu makan m ...

RESEPI MEE KARI KERANG
Posted On Mon Jun 29 2015

Bahan -bahannya : ● 1 kg/paket mee kuning (celur dan toskan) ● Taugeh ● Bawang goreng ● 1 kg kerang ata ...

..
DADIH SEGERA
Posted On Wed May 28 2014

3000 ml air 1 paket dadih berperisa 1 tin susu cair 2 cawan coffee mate 8 sudu besar gula Cara membua ...

Resepi: Kerabu Mangga
Posted On Fri Jul 26 2013

Kerabu pauh bahan2nya berapa biji pauh di parut,cili dihiris,bawang merah dimayang,udang kering diba ...

..

Thursday, August 1, 2013

Resepi: Mee Hailam

Bahan-bahan (6 orang)

500 g mee kuning
300 g udang sederhana besar
1 keping dada ayam
1 biji lada Benggala hijau dan merah, dipotong kiub
6 keping cendawan tiram, dihiris
4 kelopak kobis daun, dikerat-kerat
2 biji tomato, dibelah 4 setiap 1 biji
1 cawan taugeh (optional)
2 keping tauhu digoreng dan hiris
Hirisan daun sup, daun bawang dan cili padi secukupnya
Bawang goreng utk hiasan
3 ulas bawang putih, ditumbuk lumat
3 camca besar sos tiram*
2 camca besar sos lada hitam*
1 camca besar sos abalone*
1/2 camca teh minyak bijan*(*gaul semua sos dalam satu bekas)
1 camca teh kicap pekat
1 camca besar tepung jagung, bancuh dgn sedikit air
Garam dan gula secukup rasa @~RasaRempah

Cara-cara

Basuh udang, asingkan kepala dan ekornya. Perap udang yg telah dibersihkan dgn 1 camca teh garam, biar 5 minit, cuci kembali dan toskan. Dada ayam dipotong kecil2, cuci dan sejatkan.

Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis kepala dan ekor udang tadi hingga kekuningan. Angkat dan tumbuk hingga lumat. Masukkan dalam periuk, tuang 1 liter air dan renihkan 20 minit. Tapis dan asingkan stok udang.

Dalam periuk atau kuali. Tuang sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan udang, daging ayam dan kacau goreng 2 minit. Masukkan bancuhan sos tadi dan juga stok udang. Biar hingga mendidih.

Masukkan kobis daun, tomato, cendawan, tauhu dan lada benggala. Masak 5 minit. Tambah sedikit lagi air (mengikut keperluan masing2).

Masukkan bancuhan tepung jagung, dan kicap pekat. Gaul rata. Masukkan mee dan taugeh. Gaul rata. Perasakan garam dan gula secukupnya. Hidangkan panas2 dgn taburan hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan cili padi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Resepi: Nasi Goreng Tomyam
Posted On Fri Aug 02 2013

Bahan-bahan nasi rempah tomyam adabi bawang putih serai daun limau purut carot cili boh sos tiram kic ...

Resepi: Nasi Tomato
Posted On Wed Jul 24 2013

Nasi Tomato I Bahan-bahan: 1. 3 cawan beras - saya gunakan beras biasa je 2. 2 sudu besar mentega 3. ...

Makanan Tradisi Terengganu
Posted On Tue Nov 25 2014

Bahan-bahan untuk Sambal 1 biji kelapa parut digoreng sampai garing Bahan B 5 ekor ikan selayang direb ...

LAKSA JOHOR
Posted On Wed May 28 2014

Bahan2 500 gm spageti (celur) 1 kg ikan tenggiri (rebus&ambil isinya) 300 gm rempah kari ikan 100 ...

Resepi: Sup Ayam Menawan
Posted On Wed Jul 24 2013

Sup 1. Satu ekor ayam, direbus di dalam 1.5 liter air dan diangkat, siatkan dagingnya dan masukkan semul ...

Resepi: Masak Lemak Cili Api Daging Salai Dengan Rebung
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan 15 biji cili api-kalau nak pedas tambah lagi 500 gram daging salai 100 gram rebung masam- ...

Resepi: Mee Kuning Campak
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan 600 gm atau sekati mee kuning 200 gm udang sederhana besar..kalau tak makan udang boleh Ga ...

..
Faedah Membaca Surat Khabar
Posted On Tue Jun 04 2013

Membaca surat khabar banyak faedahnya .Sikap suka membaca surat khabar harus ditanamkan di dalam diri sem ...

..