Yang Lain Sedang Membaca

Resepi: Puding karamel
Posted On Fri Jul 26 2013

Bahan Puding: 400ml susu segar/susu cair 5 sudu besar gula halus 3 biji telur 2 biji telur kuning es ...

ROTI LAPIS DAGING BERKEJU
Posted On Tue Nov 25 2014

Bahan-bahannya : - 300gm daging cincang @ 4 keping daging burger (dihancurkan) - 2 ulas bawang putih - ...

..
Resepi: Ikan merah masak black paper
Posted On Fri Jul 26 2013

BAHAN2 : 1. ikan merah (tpulang nak gune ayam/daging atau ikan lain) 2. sedikit halia / 3 ulas bawang ...

Resepi: Ayam Percik
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan ( 4 orang makan ) 1 sekor ayam yang dipotong 4 1 1/2 cawan santan pekat 2 biji bawang puti ...

..

Monday, August 5, 2013

Nasi Beryani dan Dalca Johor

BAHAN-BAHAN:

4 cawan beras basmathi
4 cawan air
1 cawan susu cair
3 helai daun pandan - disimpul & ikat
100 gm kismis
100 gajus - digoreng
5 sudu besar minyak sapi untuk menumis
Garam secukup rasa
Daun sup dan bawang goreng untuk hiasan

BAHAN TUMISAN DIKISAR :

6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm halia

REMPAH TUMISAN :

30 gm rempah briyani ADABI
3 biji buah pelaga
1 inci kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji bunga cengkih

CARA MEMASAK :

Kupas semua bawang dan halia serta dipotong dan semuanya dikisar sehingga halus . Basuh beras dan rendam beras selama 30 minit ke 1 jam kemudian ditos ketepi kan dulu , goreng buah gajus ditos dan ketepikan .

Periuk nasi di letakkan atas dapur dulu untuk menumis semua bahan-bahan . Panaskan semua minyak sapi dalam periuk nasi kemudian tumis semua bahan tumisan yg dikisar dan biar sampai bawang masak kekuningan . Masukkan rempah dan biar sampai rempah masak menjadi wangi .

Kemudian masukkan semua air dan susu cair , daun pandan serta biarkan sampai mendidih dan boleh la dimasukkan semua beras , garam secukup rasa dan kacau bagi mesra semua bahan-bahan . Terus angkat periuk nasi ini dan masukkan ke dalam badan periuk nasi untuk proses masak seterusnya macam kita masak nasi biasa guna eletrik . Bila nasi dah masak boleh la di gaul perlahan-lahan nasi dan dimasukkan semua kismis dgn buah gajus serta dikacau rata kemudian boleh la ditutup suis periuk nasi ini .

DALCA

BAHAN-BAHAN :

300 grm daging lembu batang pinang
1 peket rempah kari daging
4 cawan santan - boleh tambah
1 biji terung bulat
4 biji ubi kentang
1 biji carrot
100 grm kacang dal - boleh ditambah

BAHAN-BAHAN TUMISAN :

4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kayu manis
3 biji bunga lawang
1 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 peket serbuk kari daging
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

Kisar semua bawang merah, bawang putih dan halia. Kacang dal direbus sehingga empuk & ditos , saya ambik sedikit air rebusan kacang dal untuk dicampur dalam kuah dalca ni. Bersihkan daging dan potong kecil-kecil . Kupas semua kulit bawang dan halia kemudian ditumbuk lumat. Bersihkan semua sayur dan di potong ikut saiz yang sesuai .

Panaskan minyak secukupnya dan tumiskan semua bahan yang ditumbuk tadi , kulit kayu manis , bunga lawang+bunga cengkih , buah pelaga . Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah dibancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.

Masukan semua santan bersama dengan air rebusan kacang dal , daging dan biarkan daging masak serta menjadi empuk . Masukkan ubi kentang dan biar ubi masak sehingga empuk kemudian boleh la masuk carrot . Bila carrot agak empuk boleh dimasuk kacang dal , terung serta garam secukup rasa dan kacau sekejap dalca ini . Bila semua sayur dah empuk boleh la ditutup api dapur .

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Lodeh Johor
Posted On Mon Aug 05 2013

Bahan- Bahan Sayur 10 btng kacang panjang - dipotong pendek/serong 2 biji kentang - kupas kulitnya, di ...

Resepi: Paprik Ayam
Posted On Wed Jul 24 2013

Bahan-bahan ½ ekor ayam - dipotong kecil2 4 ulas bwg merah - ditumbuk 2 ulas bwg putih - ditumbuk 1 ...

RESEPI KUPANG BERLADA
Posted On Mon Jun 29 2015

Bahan-Bahannya: ● 1/2 kg kupang dibersihkan dan ditoskan.. ● 5 batang cili merah dicincang halus ● 8 bi ...

SIAKAP MASAK 3 RASA
Posted On Thu May 08 2014

SIAKAP MASAK 3 RASA Bahan 1 ekor ikan siakap - boleh kukus atau goreng garam kunyit 100 ml air - bole ...

MEE KUNGFU / MEE HONGKONG / MEE KANTONIS
Posted On Wed Feb 18 2015

Bahan A 500 gm mee kuning 5 biji telur [ dipukul] Bahan B 100 gm udang basah [buangkan kulit] 150 gm a ...

Resepi Ayam Goreng Ala KFC
Posted On Tue Jun 16 2015

Perap untuk sejam: 1 ekor ayam potong 7 ulas bawang putih tumbuk 2 sudu besar serbuk cili (kalau nak la ...

Tempeyek / Rempeyek Johor
Posted On Mon Aug 05 2013

Bahan-bahan 250 gm tepung beras 50 gm tepung kanji kentang 2 sudu tepung sagu 300-400 ml santan cair 1 ...

..
..