1 bungkus bihun/mee hoon/mee siam ( Direndam terlebih dahulu )
* 1 biji bawang besar
* 4 ulas bawang putih
* 3-4 sudu besar udang kering ( direndam terlebih dahulu )
Bahan bertanda ( * ) dikisar bersama 1 cawan udang
2 keping tauhu - dipotong dadu ( kecil )
1 paket fish ball dibelah dua
1 1/2 sudu makan lada hitam ( ditumbuk halus ) nk guna serbuk lada hitam pun bole dan pedas ikut suka
3 sudu makan sos tiram
Secekak daun kucai - dipotong 2 inci
2 genggam taugeh
1 batang lobah merah- di hiris memanjang
Garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
Minyak untuk memasak
Cara-cara
Panaskan minyak terlebih dahulu setelah panas goreng tauhu terlebih dahulu sehingga kekuningan. * jgn garing sangat * dan ketepikan
Masukkan udang kedlm kuali dn masak sehingga kemerahan dan selepas itu
Masukkan pula bahan kisar dan masak selama 5 minit
Masukkan fish ball, sos tiram, lada hitam dan gula dan gaul sebentar
Masukkan pula mee hoon dan gaul rata sehingga masak
Masukkan tauhu, daun kucai, taugeh dan lobak merah dan masak sehingga siap
Akhir sekali perasakan dengan garam dan bahan perasa secukup rasa dan sedia untuk di nikmati
Emm.. sedapnya. Terima kasih atas info mee hoon ni.. selamat berpuasa
ReplyDelete