Bahan-bahan ( 4 orang makan )
1 sekor ayam yang dipotong 4
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bwg besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar 1
/2 camca kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras
Sedikit air asam jawa@asam keping
cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
garam dan gula secukup rasa
@~RasaRempah
Cara-cara
Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
Masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
Bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
Hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2
Bulan ramdhan ni, macam-macam jenis ayam percik dgm macam-macam resepi ada kat bazar ramadhan
ReplyDeleteSelamat Menyambut Bulan Ramadhan dan Selamat Berpuasa