Bahan-bahan ( 8 - 10 orang makan )
Udang 1/2 kg
Mee kuning 1kg ( basuh dan celurkan)
Rempah kari 2 senduk kecil
Cili boh yg dimesin sikit (kalau suka pedas)
Bawang merah 6 ulas*
Bawang putih 3 ulas*
Halia 1/2 inci*
Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkeh ( semua ni sikit je..nak bagi wangi. tak letak pun xpa)
Daun kari 1 tangkai
Tahu kering (yg macam dlm pic tu)
Udang kering sikit*
Asam keping dlm 2,3 keping
Pati santan RM1 (beli kat pasar je) @ kelapa parut sebiji
Bahan hiasan/ulam: telo rebus, bawang goreng, sawi (celurkan), taugeh (celur jugak), cili besar@cili api @~RasaRempah
Cara-cara
Tumbuk bahan *
Gaulkan serbuk kari dgn air panas utk jadikan paste. Masukkan juga cili mesin tadi.
Bersihkan udang, keluarkan kepala dan kulit. Kepala dan kulit ni rebus dgn sedikit air kemudian blend dan tapiskan air dia tu untuk jadikan stok.
Panaskan minyak. Masukkan daun kari. Lepas tu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih
Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi. Bila dah agak kekuningan masukkan paste kari
Bila dah pecah minyak, masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping. Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Bila dah mendidih dan pecah minyak masukkan udang.
Bila mendidih sekali masukkan tauhu kering yg telah di potong dua, kacau-kacau dan tutup api.
Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan
No comments:
Post a Comment