3 keping dada ayam (ambil isi sahaja)
1 batang serai (dititik)
5 helai daun limau purut
2 biji cili besar (ditumbuk/dikisar)
6 biji cili padi (ditumbuk/dikisar)
1 camca sos ikan (sos nampla)
1 camca sos tiram
Secubit gula dan sedikit ajinomoto
sedikit minyak untuk menumis
1 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
1 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar)
Cara-cara
Masukkan minyak untuk menumis serta serai, daun limau purut, cili besar, cili padi, bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga naik bau.
Masukkan potongan ayam dan sedikit air bagi memastikan ayam masak secukupnya.
Masukkan sos ikan, sos tiram, gula dan ajinomoto. Kacau sebati. Tutup api dan hidangkan
No comments:
Post a Comment