Bahan-bahan
1 ekor ayam-dipotong2
santan dari 2 biji kelapa-akak guna 1 cawan santan pekat campur dgn 1/2 cawan air
1 cawan kerisik
2 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
2 sudu besar gula merah
garam dan serbuk perasa (jika suka)
2 sudu besar minyak sapi-tukar ke minyak sayuran
Bahan Kisar :
10 biji bawang merah
10 cm lengkuas
5 cm halia
3 cm kunyit hidup
5 batang serai
100 gm cili kering
@~RasaRempah
Cara-cara
Panaskan minyak sapi. Tumis bahan kisar dan rempah tumis hingga naik bau.
Masukkan ayam, biar hingga airnya kering sedikit. Tuangkan santan bersama daun limau purut dan daun kunyit.
Bila sudah empuk, masukkan kerisik, garam dan gula merah. Masaklah hingga pekat. Sedia untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment