bahan
500g daging cincang
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu teh lada putih
1 biji telur
50g bawang besar- dikisar
50g lobak merah- dihiris halus
2 sudu teh garam
minyak untuk menggoreng daging
Bahan untuk kuahnya
10g lada kering }
5 biji bawang kecil } dikisar
3 biji bawang putih }
1cm halia }
2 sudu makan rempah kari
3 sudu makan tomato sos
2 sudu makan kacang peas
1 cawan air
20 ulas bawang kecil-buat bawang goreng untuk tabur
1 sudu makan gula
serbuk perasa
minyak untuk menumis
Cara
Campurkan daging bersama bahan bahan seperti tepung jagung, lada putih ,telur, bawang, lobak dan garam.
Kemudian dibulatkan dan digoreng dengan minyak yang banyak.
Setelah habis diketepikan.
Panaskan minyak, tumis bahan bahan kisar bersama rempah kari hingga garing, kemudian masukkan tomato sos, air, garam, gula dan serbuk perasa, biarkan kuahnya mendidih,masukkan kacang peas dan daging yg telah digoreng tadi.
Biarkan kuahnya pekat sedikit, baru diangkat dan dihidangkan.
Taburkan diatasnya dengan bawang goreng, dan kentang goreng
No comments:
Post a Comment