Yang Lain Sedang Membaca

Resepi: Serunding Ikan
Posted On Wed Jul 24 2013

BAHAN-BAHAN • 1 kilo ikan dan asam keping • 2 cawan santan • ½ cawan minyak • Garam dan gula secukup ...

Resepi: Paprik Ayam
Posted On Wed Jul 24 2013

Bahan-bahan ½ ekor ayam - dipotong kecil2 4 ulas bwg merah - ditumbuk 2 ulas bwg putih - ditumbuk 1 ...

..
Petua: Hindari Bau Busuk Kulit Udang
Posted On Wed Jul 24 2013

 Siram kulit udang dengan air panas, barulah dibungkus dan dimasukkan ke dalam tong sampah. Selain t ...

Kek buah kukus
Posted On Mon Aug 05 2013

Bahan-bahan 250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality butter spt SCS) 350g gula pasir kas ...

..

Thursday, May 8, 2014

Daging Masak Mamak Stall

DAGING MASAK ALA-ALA MAMAK

Bahan

1 kg. daging lembu segar-dipotong hiris mengikut urat daging, anggaran 16 keping
2 biji bawang besar-dipotong hiris memanjang
5 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis
5 sudu besar cili kering 
5 sudu besar kicap pekat mee atau 1/2 botol kicap manis
Gula secukup rasa
1 sudu kecil perasa ayam Tumix 
Garam-jika perlu
2 senduk besar Minyak masak untuk menumis

Bahan untuk kisar / tumis

2 biji bawang besar dikisar
5 ulas bawang putih + 10 cm halia dikisar
2 batang serai diketuk
4 helai daun pandan 
2 tangkai daun kari
2 batang kayu manis (setiap batang lebih kurang 2 inci)
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengih

CARA

Panasakan periuk/kuali dan masukkan minyak masak. Apabila minyak panak, masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, daun pandan, daun kari, dan serai. Masa ini ramuan tumisan telah mula keluarkan bau harum 
Kemudian masukkan hirisan bawang, kacau sehingga warna hirisan bawang kekuningan. 
Masukkan bawang kisar, halia dan bawang putih kisar, kacau sebati bahan-bahan ini sehingga keluarkan bau harum. 
Masukkan cili kisar dan kacau rata. Selepas 3-4 minit, masukkan daging beserta 3 cawan air. Kacau rata. 
Masukkan serbuk kari daging, jintan putih, jintan manis dan kicap, gula pasir satu sudu kecil perisa makanan Tumix. Kacau rata dan masak sehingga daging empuk. Sekiranya air kering dan daging masih tidak empuk, boleh ditambah air lagi dan masak lagi daging sehingga empuk. Rasa kemasinan kicap tersedia ada. Sekiranya kurang masin, tambahkan garam. 
Masak sehingga kuah menjadi pekat. Setelah kuah pekat, padamkan api. Cadangan hidangan, boleh taburkan daun pudina dan bawang goreng di atas sajian ini dan sedia untuk dihidangkan. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas. 

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

DADIH SEGERA
Posted On Wed May 28 2014

3000 ml air 1 paket dadih berperisa 1 tin susu cair 2 cawan coffee mate 8 sudu besar gula Cara membua ...

Lodeh Johor
Posted On Mon Aug 05 2013

Bahan- Bahan Sayur 10 btng kacang panjang - dipotong pendek/serong 2 biji kentang - kupas kulitnya, di ...

Resepi Istimewa Ikan Bakar Portugis
Posted On Sat Dec 21 2013

BAHAN-BAHANNYA :-) 3 ekor ikan pari tuka (bersaiz 7 inci setiap seekor) 3 helai daun limau purut 4 cam ...

Resepi: Sotong Sumbat
Posted On Fri Jul 26 2013

BAHAN-BAHAN 2 ulas bawang besar 4 ulas bawang puith Halia Serai Kayu manis Serbuk Cili Kering Serbuk ...

Buat Sendiri Pes Kuah Char Kuey Teow
Posted On Thu Jan 09 2014

PENYEDIAAN PES ATAU KUAH CHAR KOAY TEOW dlm resepi Char kuoy Teow Pulau Pinang adalah sangat penting da ...

SIAKAP MASAK 3 RASA
Posted On Thu May 08 2014

SIAKAP MASAK 3 RASA Bahan 1 ekor ikan siakap - boleh kukus atau goreng garam kunyit 100 ml air - bole ...

Resepi: Bubur Lambuk Kedah
Posted On Wed Jul 24 2013

..atau dikenali sebagai 'Kanji' di Kedah. Bahan: 2 pot beras 3 ulas bawang merah dimayang 2 ulas ba ...

..
SMS Ucapan Hari Raya
Posted On Wed Aug 07 2013

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin buat semua umat islam tak kira dimana jua anda berada. Sudah menj ...

..