Yang Lain Sedang Membaca

.. ..

Thursday, May 8, 2014

Daging Masak Mamak Stall

DAGING MASAK ALA-ALA MAMAK

Bahan

1 kg. daging lembu segar-dipotong hiris mengikut urat daging, anggaran 16 keping
2 biji bawang besar-dipotong hiris memanjang
5 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis
5 sudu besar cili kering 
5 sudu besar kicap pekat mee atau 1/2 botol kicap manis
Gula secukup rasa
1 sudu kecil perasa ayam Tumix 
Garam-jika perlu
2 senduk besar Minyak masak untuk menumis

Bahan untuk kisar / tumis

2 biji bawang besar dikisar
5 ulas bawang putih + 10 cm halia dikisar
2 batang serai diketuk
4 helai daun pandan 
2 tangkai daun kari
2 batang kayu manis (setiap batang lebih kurang 2 inci)
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengih

CARA

Panasakan periuk/kuali dan masukkan minyak masak. Apabila minyak panak, masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, daun pandan, daun kari, dan serai. Masa ini ramuan tumisan telah mula keluarkan bau harum 
Kemudian masukkan hirisan bawang, kacau sehingga warna hirisan bawang kekuningan. 
Masukkan bawang kisar, halia dan bawang putih kisar, kacau sebati bahan-bahan ini sehingga keluarkan bau harum. 
Masukkan cili kisar dan kacau rata. Selepas 3-4 minit, masukkan daging beserta 3 cawan air. Kacau rata. 
Masukkan serbuk kari daging, jintan putih, jintan manis dan kicap, gula pasir satu sudu kecil perisa makanan Tumix. Kacau rata dan masak sehingga daging empuk. Sekiranya air kering dan daging masih tidak empuk, boleh ditambah air lagi dan masak lagi daging sehingga empuk. Rasa kemasinan kicap tersedia ada. Sekiranya kurang masin, tambahkan garam. 
Masak sehingga kuah menjadi pekat. Setelah kuah pekat, padamkan api. Cadangan hidangan, boleh taburkan daun pudina dan bawang goreng di atas sajian ini dan sedia untuk dihidangkan. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas. 

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

.. ..