Untuk Nasi
3 pot beras (bersih&toskan)
½ bwg besar (dihiris)
1 btg kulit kayu manis
Buah pelaga,bunga lawang,bunga cengkih (ikut suka)
Stok ayam/kiub pati ayam
1 inci halia
1 ulas bwg putih (dikisar)
Planta/marjerin.
Daun pandan
Cara membuatnya
Panaskan marjerin,tumis bawang putih,halia,bawang besar,kulit kayu manis,buah pelage,bunga lawang,bunga cengkih.dan daun pandan,bila naik bau,masukkan beras dan kacau sebati,kemudian masukkan air,stok ayam,tmbhkn sedikit garam,masak seperti biasa,
Untuk Ayam
1 ekor ayam sederhana besar
1 1/2 inci halia ( dipotong/di ketuk)
5 ulas bawang putih ( di tumbuk)
1 periuk air
1 kiub pati ayam ( jika suka)
sedikit garam
minyak bijan secukupnya untuk memerap.
Cara membuatnya
1. Masukkan halia, bawang putih, garam dan kiub ayam dalam periuk yang berisi air. Didihkan.
2. Masukkan Ayam dan masak selama 40-45 minit (ikut saiz ayam).
3. Keluarkan ayam, masukkan ia dalam besen yang berisi air yang bercampur ais dan rendam selama 20 minit. Tujuanya adalah supaya ayam tadi tidak kering dan akan menjadi lembab ketika dipotong dan dimakan.
4. Keluarkan ayam dan lumurkan dan perap dengan minyak bijan. Ketepikan dahulu.
5. Bila sampai masa menghidang boleh di potong-potong dan di hidangkan dengan nasi ayam dan sos/sambalnya.
No comments:
Post a Comment