Yang Lain Sedang Membaca

.. ..

Wednesday, May 28, 2014

LAKSA JOHOR


Bahan2
500 gm spageti (celur)
1 kg ikan tenggiri (rebus&ambil isinya)
300 gm rempah kari ikan
100 gm cili kisar
150 gm serbuk ketumbar
150 gm serbuk jintan manis
50 gm bwg putih (kisar)
50 gm bwg merah (kisar)
50 gm halia (kisar)
200 gm udang kering (kisar)
4 btg serai (titik)
2 liter santan
4 keping asam keeping
300 gm kerisik
Garam dan bahan perasa secukupnya
Sedikit gula
Minyak utk menumis

Bhan2 tambahan:
Bwg besar,kacang pnjang,tauge,timun,Daun kesum,Bunga kantan,cili,sambal belacan.

Cara menyediakannnya :
1.Tumis bhn2 yg dikisar sehingga naik bau.Masukkan udang kering,isi ikan,&air rebusan bersama santan.
2.setelah mendidih,masukkan kerisik,garam&bhn perasa lain.
3.Setelah kuah pekat,angkat dan hidangkn

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

.. ..