Yang Lain Sedang Membaca
NASI GORENG BUNGA KANTAN ..Posted On Wed May 28 2014 ![]() Bahan-bahan ( 3-4 org ) • 3 mangkuk nasi • 3 s.b udang kering • 4 biji cili padi..nak pedas tambah lg. ... Onde-Onde (Buah Melaka)Posted On Tue Nov 25 2014 ![]() Bahan-bahan: 3 cawan tepung pulut 3 sudu besar tepung gandum 1 1/2 cawan air atau secukupnya 1 - 2 kepi ... |
LAKSA JOHOR ..Posted On Wed May 28 2014 ![]() Bahan2 500 gm spageti (celur) 1 kg ikan tenggiri (rebus&ambil isinya) 300 gm rempah kari ikan 100 ... Pau Kacang HitamPosted On Wed May 28 2014 ![]() Bahan-bahan ( 15 biji ) --Doh-- • 500 gm tepung gandum • 1 1/2 sudu teh yis • 1/2 cawan gula pasir • 1/ ... |
Wednesday, May 28, 2014
Resepi Bihun Goreng Singapore
1 bungkus bihun ( di rendam )
100 g taugeh
1 pokok daun bawang atau daun kucai ( di potong2)
6 – 10 biji cili padi ( dimasukkan ke dalam bihun sebiji2 ) – jika suka
10 – 12 ekor udang sederhana
sepotong kobis ( potong kecil-kecil)
1 biji karot saiz kecil ( potong nipis )
1 labu bawang besar ( ditumbuk )
3 ulas bawang putih ( ditumbuk )
1/2 inci halia ( ditumbuk )
1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
3 – 4 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
sedikit perasa ( jika suka)
Cara penyediaan
1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi kemudian masukan sedikit air dan sos tiram.
2. Bila mendidih masukkan bihun, karot, kobis, udang, cilipadi dan garam. Kacau hingga sebati dan bihun lembut.
3. Last tambahkan daun kucai dan taugeh, sesuaikan rasa garamnya bolehlah di angkat.
ShareThis
Lagi.. Resepi Menarik
Resepi: Ayam Percik ..Posted On Thu Aug 01 2013 ![]() Bahan-bahan ( 4 orang makan ) 1 sekor ayam yang dipotong 4 1 1/2 cawan santan pekat 2 biji bawang puti ... Makanan Tradisi TerengganuPosted On Tue Nov 25 2014 ![]() Bahan-bahan untuk Sambal 1 biji kelapa parut digoreng sampai garing Bahan B 5 ekor ikan selayang direb ... Resepi: Kailan Ikan MasinPosted On Wed Jul 24 2013 ![]() 1. Sayur Kailan-Dipotong 2. 1 Keping Ikan Tenggiri Masin Potong Kecik2 3. 1 Sudu Air Dr Botol Ikan Ma ... Resepi: Burger Bakar SempoiPosted On Wed Jul 24 2013 ![]() Bahan-bahan ( 5 biji ) 1 paket daging cincang 400g (tapis airnya) 1/2 biji bawang besar didadu 4 sudu ... Petua Melembutkan Daging Sebelum MemasakPosted On Wed Nov 26 2014 ![]() Melembutkan Daging Petua 1 : Jika anda masak daging yang keras, sudah lama direbus tapi masih belum em ... Petua: Hindari Bau Busuk Kulit UdangPosted On Wed Jul 24 2013 ![]() Siram kulit udang dengan air panas, barulah dibungkus dan dimasukkan ke dalam tong sampah. Selain t ... LAKSA JOHORPosted On Wed May 28 2014 ![]() Bahan2 500 gm spageti (celur) 1 kg ikan tenggiri (rebus&ambil isinya) 300 gm rempah kari ikan 100 ... |
.. |
No comments:
Post a Comment