Yang Lain Sedang Membaca

.. ..

Wednesday, May 28, 2014

RESIPI DAGING GORENG HITAM MANIS BERPRUN

1 kg daging - potong nipis, bersihkan & toskan
100g buah prun (buang biji) - kisar halus
8 biji bawang merah-dikisar
4 ulas bawang putih-dikisar
4 cm halia-dikisar
3 tangkai daun kari
5 cm kulit kayu manis
1 sb serbuk jintan manis
5 sb cili kisar
1/4 cawan kicap pekat
1/2 cawan air asam jawa
5 sb gula
1 mangkuk air
5 labu bawang besar - dipotong bulat
1/2 cawan minyak masak
1 ½ cawan minyak sapi
garam secukup rasa

panaskan minyak masak dan minyak sapi.
tumiskan bahan2 kisar,daun kari dan kulit kayu manis hingga wangi. setelah itu masukkan cili kisar,serbuk jinta manis dan sedikit air.kacau hingga pecah minyak.
masukkan pula daging, kicap pekat dan air asam jawa,buah prun dan air.
masaklah sehingga daging empuk.
bila agak pekat masukkan bawang besar yang di potong bulat, garam dan gula secukup rasa.kacau hingga rata dan diangkat..sedia dihidang.

1 comment:

  1. Memang sesuai buat juadah berbuka hari ini. Terima Kasih dan Selamat Berpuasa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

.. ..