Yang Lain Sedang Membaca

.. ..

Thursday, May 8, 2014

Makaroni Bakar

BAKED MACARONI

Bahan

1/3 bungkus macaroni (rebus sampai lembut- agak2lah nak byk mana)
2 sudu makan mentega
1/2 bungkus ayam/daging cincang
1 biji bawang besar cincang
1 tin susu cair (boleh lebihkan kalau macaroni byk)
1 mangkuk kecil sayur campur (boleh pilih nak letak sayur apa)
1 sudu teh lada hitam (tumbuk)
2-3 sudu makan tepung gandum
2 btg crabstick hiris (boleh pilih seafood kegemaran)
1 btg hotdog hiris
1 mangkuk kecil cendawan butang
garam
keju cheddar/mozarella secukupnya

Cara

Cairkan mentaga dan tumis bawang besar hingga naik bau. Masukkan ayam/daging cincang.
Bila ayam hampir masak, masukkan sayur campur, hotdog, crabstick. Kemudian masukkan susu.
Masukkan lada hitam dan perasakan dgn garam. Jika ada cendawan butang, masukkan sekali.
Bancuh tepung gandum dgn sedikit air dan tuang ke dalam kuali. Lagi byk tepung lagi keras ye. Aku buat sdg2 elok je. Kalau nak rasa lagi lemak boleh masukkan sesudu besar cheese.
Last sekali masukkan macaroni. Kacau rata dan tutup api.
Sediakan bekas yang sesuai utk bakar macaroni.guna loyang punboleh klu takde bekas corningware Masukkan macaroni dalam bekas dan tabur cheese di atasnya. Bakar pada suhu 200c
dalam masa 20-30 minit atau hingga cheese bertukar warna kecoklatan. Senang citer sampai cheese nampak cam garinglah.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

.. ..