Yang Lain Sedang Membaca

MEE REBUS JOHOR yang wow
Posted On Thu May 08 2014

Bahan 3 paket mee kuning, dicelur 1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel 2 ketul kiub pati lembu ...

Resepi: Nasi Goreng Tomyam
Posted On Fri Aug 02 2013

Bahan-bahan nasi rempah tomyam adabi bawang putih serai daun limau purut carot cili boh sos tiram kic ...

..
Resepi Ayam Golek Popular Madu
Posted On Sat Dec 21 2013

Bahan-bahan: 1 ekor ayam 2 biji bawang merah | untuk merebus ½ sudu teh serbuk kunyit | “ 5 ulas bawa ...

Resepi Bihun Goreng Singapore
Posted On Wed May 28 2014

Bahan 1 bungkus bihun ( di rendam ) 100 g taugeh 1 pokok daun bawang atau daun kucai ( di potong2) 6 – ...

..

Thursday, August 1, 2013

Resepi: Mee Kari Udang

Bahan-bahan ( 8 - 10 orang makan )

Udang 1/2 kg
Mee kuning 1kg ( basuh dan celurkan)
Rempah kari 2 senduk kecil
Cili boh yg dimesin sikit (kalau suka pedas)
Bawang merah 6 ulas*
Bawang putih 3 ulas*
Halia 1/2 inci*
Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkeh ( semua ni sikit je..nak bagi wangi. tak letak pun xpa)
Daun kari 1 tangkai
Tahu kering (yg macam dlm pic tu)
Udang kering sikit*
Asam keping dlm 2,3 keping
Pati santan RM1 (beli kat pasar je) @ kelapa parut sebiji
Bahan hiasan/ulam: telo rebus, bawang goreng, sawi (celurkan), taugeh (celur jugak), cili besar@cili api @~RasaRempah

Cara-cara

Tumbuk bahan *

Gaulkan serbuk kari dgn air panas utk jadikan paste. Masukkan juga cili mesin tadi.

Bersihkan udang, keluarkan kepala dan kulit. Kepala dan kulit ni rebus dgn sedikit air kemudian blend dan tapiskan air dia tu untuk jadikan stok.

Panaskan minyak. Masukkan daun kari. Lepas tu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih

Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi. Bila dah agak kekuningan masukkan paste kari

Bila dah pecah minyak, masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping. Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Bila dah mendidih dan pecah minyak masukkan udang.

Bila mendidih sekali masukkan tauhu kering yg telah di potong dua, kacau-kacau dan tutup api.

Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Kek buah kukus
Posted On Mon Aug 05 2013

Bahan-bahan 250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality butter spt SCS) 350g gula pasir kas ...

AYAM MASAK SEMUR
Posted On Thu May 08 2014

AYAM MASAK SEMUR dari baliBahan1 ekor ayam potong 14.. goreng jangan garing sangat2 sudu kerisik1 cawan ...

Petua Hilangkan Tanda Hangus Pada Periuk
Posted On Wed Nov 26 2014

Masukkan sedikit serbuk penaik (baking soda0 bersama sedikit air. Biarkan beberapa jam. Kemudian bersi ...

Resepi: Ayam Masak Merah Juadah Raya
Posted On Mon Aug 05 2013

BAHAN-BAHAN: 1 ekor ayam - dipotong 8 atau 12 bahagian Garam dan gula secukup rasa tomato sos secukupn ...

Resepi Ayam Goreng Ala KFC
Posted On Tue Jun 16 2015

Perap untuk sejam: 1 ekor ayam potong 7 ulas bawang putih tumbuk 2 sudu besar serbuk cili (kalau nak la ...

RESEPI NASI LEMAK BUJANG
Posted On Wed Jul 01 2015

DENGAN ALAS DAUN PISANG Bahan-bahan untuk nasi: ● 2 cawan beras ● 1 cawan santan dan 1 cawan air (guna ...

Resepi: Mee Goreng Basah
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan ( 5 org makan ) 600g mee kuning 2 ekor sotong 6 ekor udang basah 3 pokok sawi 1 sudu besar ...

..
..