Yang Lain Sedang Membaca

.. ..

Thursday, August 1, 2013

Resepi: Ayam Percik

Bahan-bahan ( 4 orang makan )

1 sekor ayam yang dipotong 4
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bwg besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar 1
/2 camca kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras
Sedikit air asam jawa@asam keping
cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
garam dan gula secukup rasa
@~RasaRempah

Cara-cara

Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.

Masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.

Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.

Bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.

Hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2

1 comment:

  1. Bulan ramdhan ni, macam-macam jenis ayam percik dgm macam-macam resepi ada kat bazar ramadhan
    Selamat Menyambut Bulan Ramadhan dan Selamat Berpuasa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

.. ..