Yang Lain Sedang Membaca

Resepi: Kek Coklat Kukus
Posted On Fri Jul 26 2013

1 cwn gula perang 1 cwn susu segar biasa/perisa coklat 1 cwn minyak masak 3/4 cwn serbuk koko 1/2 c ...

Petua Simpan Telur Tahan Lama
Posted On Wed Nov 26 2014

Bersihkan semua telur. Lapkan hingga kering. Kemudian simpan telur dalam bekas yang berisi beras pulut ...

..
Petua : Ikan Digoreng Tidak Lekat
Posted On Wed Jul 24 2013

Untuk memastikan ikan tidak melekat pada kuali ketika digoreng, anda harus pastikan minyak yang digunakan ...

BURGER MINI
Posted On Wed May 28 2014

Bahan2 untuk doh burger mini : 1 kg tepung gandum 1paket mauripan 2 sudu planta 1 sudu besar gula halus ...

..

Monday, August 5, 2013

Lodeh Johor

Bahan- Bahan Sayur

10 btng kacang panjang - dipotong pendek/serong
2 biji kentang - kupas kulitnya, di potong dadu/kecil
1 btng carrot - di potong 1" tapi tipis
1/4 biji kobis - di hiris
1/4 biji sengkuang- di potong 1 " tapi tipis
2 keping tahu kering- di rendam dan potong kecil
1 ikat kecil soo hoon- di rendam dan potong kecil
2 keping tempe*
2 keping tahu*(* di goreng, dah sejuk di potong kecil) @~RasaRempah

2 btng cili merah- di potong serong
2 btng serai- di titik
3 cwn santan cair*
3 cwn santan pekat*( saya guna 2 biji kelapa parut, kalau guna santan kotak, saya guna 2 kotak...200ml setiap satu kotak, selebihnya tambah air)
garam dan sedikit gula
1/2 cwn minyak utk menumis

Bahan Kisar
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar udang kering

Cara-Cara

Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar. Masukkan serai yg di titik.
Tumis hingga terbit minyak. Masukkan sedikit air dan masukkan kentang yg di potong dadu tadi. Masak hingga sedikit empuk
Masukkan carrot, kcng panjang dan sengkuang. Gaul sebati.
Masukkan soo hoon, tahu kering, tempe, tahu dan kobis.
Masukkan santan cair dan biarkan sehingga mendidih sambil di kacau.
Masukkan cili merah yg di potong serong tadi dan masukkan santan pekat.
Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Biarkan mendidih.
Sekiranya dah cukup rasa, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
Hidangkan bersama nasi impit, lontong, ketupat ataupun bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Resepi: Mee Kuning Campak
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan 600 gm atau sekati mee kuning 200 gm udang sederhana besar..kalau tak makan udang boleh Ga ...

Pau Kacang Hitam
Posted On Wed May 28 2014

Bahan-bahan ( 15 biji ) --Doh-- • 500 gm tepung gandum • 1 1/2 sudu teh yis • 1/2 cawan gula pasir • 1/ ...

RESEPI NASI GORENG THAI /THAI FRIED RICE:
Posted On Thu Jan 09 2014

Nasi Goreng Thai ini digelar dalam bahasa Thai, " Khao Pad Gai". "khao" bermaksud Nasi, "Pad" bermaks ...

Petua: Cili Mesin Lebih Tahan Lama
Posted On Wed Jul 24 2013

Cili kisar tahan lama Petua 1 : Masukkan sedikit air asam jawa ke dalam cili kering yang telah dimesin. ...

RESEPI MEE JAWA
Posted On Thu Jun 18 2015

Bahan Kuah: ● Sedikit Udang Kering ● Segenggam kacang tanah (disangai) ● Cili padi (mengikut selera mas ...

MASAK LEMAK PUCUK PAKU
Posted On Wed Feb 18 2015

BAHAN-BAHAN 2 ikat pucuk paku 2 biji keledek oren- dipotong sederhana 2 cawan santan pekat 2 cawan air ...

Resepi: SIZZLING YEE MEE
Posted On Fri Aug 02 2013

Bahan-bahan ( 2 - 3 orang makan) 2-3 sanggul (gulung) yee mee 5 ulas bawang putih 5 biji cendawan shit ...

..
..