Yang Lain Sedang Membaca

RESEPI NASI GORENG THAI /THAI FRIED RICE:
Posted On Thu Jan 09 2014

Nasi Goreng Thai ini digelar dalam bahasa Thai, " Khao Pad Gai". "khao" bermaksud Nasi, "Pad" bermaks ...

Resepi: Ayam Masak Merah
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan ( 4 orang makan) 1/2 ekor ayam sedikit garam kunyit Bahan-bahan kisar 4-5 biji cili keri ...

..
RESEPI SIAKAP TIGA RASA
Posted On Thu Jun 18 2015

Bahan-bahannya :● 1 ekor ikan siakap● 1 ulas bawang putih - ketuk/ mayang● 2 ulas bawang merah - mayang ...

Resepi: Masak Lemak Cili Api Daging Salai Dengan Rebung
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan 15 biji cili api-kalau nak pedas tambah lagi 500 gram daging salai 100 gram rebung masam- ...

..

Thursday, August 1, 2013

Resepi: Laksam

Bahan-bahan

Bahan Laksam:
3 cawan tepung beras
6 sudu besar tepung jagung
6 cawan air
sedikit garam

Bahan kuah:
3 ekor ikan sardin
1 gelas santan
½ biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
2 sudu kerisik
Sedikit lada sulah
2 asam keping
1 inci lengkuas
Gram dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan hiasan (jika suka):
Telur rebus
Daun salad
 Timun – potong halus
Taugeh
Sambal belacan
Cili tumbuk
Kacang panjang – potong kecil-kecil
@~RasaRempah

Cara-cara

Untuk laksam:

Satukan kesemua bahan laksam dan gaul sehingga sebati.

Ketepikan dan perap sema ½ jam. Sementara itu panaskan kukusan.

Sapu sedikit minyak pada loyang atau pinggan leper, masukkan ke dalam kukusan.

Tuang 2 senduk adunan laksam pada loyang/pinggan dan sapu hingga rata dan nipis.

Kukus sehingga masak, agak keras tetapi tidak berair.

Keluarkan dari kukusan dan biarkan sejuk sedikit sebelum digulung.

Gulung memanjang dan potong kecil.


Untuk kuah:

Rebus ikan sehingga masak.

Kisar halus bawang merah, bawang putih, serai dan halia.

Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar.

Masukkan asam keping, kerisik, lengkuas, lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga naik bau.

Tapis ikan dari air rebusan, simpan air rebusan. Kisar ikan sehingga hancur dan masukkan ke dalam periuk tadi. Kacau hingga rata.

Tapiskan air rebusan ikan kedalam periuk dan kacau sehingga mendidih.

Masukkan santan dan kacau lagi hingga mendidih.

Rasa garam dan gula, tambah jika perlu. Tutup api.

Sajikan potongan laksam bersama bahan-bahan tambahan dan kuah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Mengelak Ikan Masin Hancur
Posted On Wed Jul 24 2013

Taburkan sedikit tepung gandum pada ikan masin terlebih dahulu sebelum menggoreng. ...

Petua: Mengelak Minyak Memercik
Posted On Wed Jul 24 2013

 Petua 1 : Masukkan sedikit garam kasar ke dalam minyak yang telah dipanaskan. Kemudian baru menggor ...

Onde-Onde (Buah Melaka)
Posted On Tue Nov 25 2014

Bahan-bahan: 3 cawan tepung pulut 3 sudu besar tepung gandum 1 1/2 cawan air atau secukupnya 1 - 2 kepi ...

RESEPI NASI GORENG THAI /THAI FRIED RICE:
Posted On Thu Jan 09 2014

Nasi Goreng Thai ini digelar dalam bahasa Thai, " Khao Pad Gai". "khao" bermaksud Nasi, "Pad" bermaks ...

Sambal Hitam dari Pahang
Posted On Thu May 08 2014

SAMBAL HITAM PAHANG bahan 1 mangkuk ikan bilis yang dibuang perutnya 1 biji bawang besar - hiris 10-1 ...

RESEPI: DONAT KENTANG:
Posted On Thu Jan 09 2014

"Doughnut" atau pun disebut "Donat" adalah sejenis makanan ringan yang amat digemari oleh semua golon ...

Kuih Tradisional Tepung Pelita
Posted On Thu May 08 2014

KUIH TEPUNG PELITA Bahan 1 cawan tepung beras 1 cawan gula 5 cawan air 4 sudu besar tepung beras 1 bi ...

..
Tips Kawal Perasan Cemburu
Posted On Thu May 30 2013

1. Terima hakikat bahawa sifat cemburu kita adalah masalah kita sendiri & kita bertanggungjawab menga ...

..