Yang Lain Sedang Membaca

SALAD BEBOLA DAGING
Posted On Thu May 08 2014

bahan 500g daging cincang 2 sudu makan tepung jagung 2 sudu teh lada putih 1 biji telur 50g bawang bes ...

RESEPI NASI LEMAK BUJANG
Posted On Wed Jul 01 2015

DENGAN ALAS DAUN PISANG Bahan-bahan untuk nasi: ● 2 cawan beras ● 1 cawan santan dan 1 cawan air (guna ...

..
Resepi: Puding karamel
Posted On Fri Jul 26 2013

Bahan Puding: 400ml susu segar/susu cair 5 sudu besar gula halus 3 biji telur 2 biji telur kuning es ...

Resepi Kangkung Sotong
Posted On Mon Jan 13 2014

Bahan-bahannya : Bahan A 1 mangkuk kecil sotong kurita (dipotong kecil) 1/2 ikat kangkung (dibersihkan d ...

..

Wednesday, July 24, 2013

Resepi: Nasi Tomato



Nasi Tomato I

Bahan-bahan:
1. 3 cawan beras - saya gunakan beras biasa je
2. 2 sudu besar mentega
3. 1 sudu besar minyak sapi
4. 1 biji bawang besar - dihiris
5. 1 batang kayu manis
6. 1 bunga lawang
7. 2 buah pelaga
8. 3 bunga cengkih
9. 4 cawan air
10. 6 sudu besar sos tomato
11. 3 sudu teh garam

Cara Memasak:
1. Basuh beras dan toskan.
2. Di dalam kuali, panaskan mentega dan minyak sapi sehingga cair. Kemudian masukkan bawang besar, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih. Kacau seketika dan tutup api.
3. Masukkan beras ke dalam periuk nasi. Tambahkan bahan yang digoreng tadi.
4. Kemudian masukkan air, sos tomato dan garam. Gaul sehingga sos rata dan masak nasi seperti biasa.

Nasi Tomato II

Bahan-Bahan :
1. Beras Basmathi 1/2 Kg
2. Minyak sapi 2 sudu
3. Bawang besar 2 biji
4. Bawang putih 2 biji
5. Kayu manis & rempah tumis
6. Daun pandan
7. Tomato 2 biji
8. Tomato puri 2 sudu
9. Serbuk perasa
10. Susu cair 1/4 tin (100 ml)

Cara memasak :
1. Hiris bawang besar & bawang putih. Tumiskan dengan minyak sapi.
2. Masukkan kayu manis & rempah tumis hingga naik bau.Tambah sedikit minyak masak jika perlu.
3. Masukkan tomato yg sudah diblender & tomato puri. Tambah garam & rasa
4. Basuh beras basmathi. Sukatan air dan beras ialah 1:1 (tidak termasuk minyak & susu cair)
5. Masukkan bahan yg telah ditumis kedalam periuk nasi.
6. Tambahkan susu cair kira-kira 1 suku tin (100ml), serbuk perasa (kuib ayam),
7. garam secukup rasa (gula sedikit jika mahu). Daun pandan untuk aroma.
8. Apabila nasi telah tanak, masukkan kacang pis dalam tin dah gaulkan. Boleh jugak ditabur pada nasi yg sedia dihidang.

P.s – lauk iringan - ayam masak merah, acar sayur… yum yum..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Resepi: Serunding Ikan
Posted On Wed Jul 24 2013

BAHAN-BAHAN • 1 kilo ikan dan asam keping • 2 cawan santan • ½ cawan minyak • Garam dan gula secukup ...

SIAKAP MASAK 3 RASA
Posted On Thu May 08 2014

SIAKAP MASAK 3 RASA Bahan 1 ekor ikan siakap - boleh kukus atau goreng garam kunyit 100 ml air - bole ...

Popia Nestum
Posted On Wed May 28 2014

Bahan-bahan ( 200 biji ) •1 bungkus kulit popia(50 helai) •1 1/2 cawan Nestum(perisa madu pun sedap)* • ...

Resepi: Sup Ayam Menawan
Posted On Wed Jul 24 2013

Sup 1. Satu ekor ayam, direbus di dalam 1.5 liter air dan diangkat, siatkan dagingnya dan masukkan semul ...

Resepi: Burger Bakar Sempoi
Posted On Wed Jul 24 2013

Bahan-bahan ( 5 biji ) 1 paket daging cincang 400g (tapis airnya) 1/2 biji bawang besar didadu 4 sudu ...

Resepi: Mee Goreng Basah
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan ( 5 org makan ) 600g mee kuning 2 ekor sotong 6 ekor udang basah 3 pokok sawi 1 sudu besar ...

Resepi: Nasi Goreng Cina
Posted On Fri Aug 02 2013

Bahan-bahan nasi sejuk 3 cawan dada ayam 3 ketul potong kecik-kecik bawang putih 6 ulas bawang besar 1 ...

..
..