Yang Lain Sedang Membaca
.. | .. |
Friday, July 26, 2013
Resepi: Ketam masak gulai nanas
Bahan2
Sekilogram ketam dibersihkan dan dibelah dua jika suka
3 sudu rempah kari ikan
1 cawan santan
1 cawan air asam jawa
Sebiji nanas dikupas atau (boleh guna nanas dlm tin)
dan dihiris ikut suka
1 biji Bawang besar..5 ulas bawang putih dan 1 inchi halia diblender
1 biji bawang besar ..3 ulas bawang putih dan seinci halia di mayang untuk menumis
2 tangkai daun kari
Garam ..gula..secukup rasa
Cara:
Tumis bhn yg dimayang dan daun kari hingga naik bau
Masukkn bhn yg di blender dan rempah kari serta santan..tumis hingga pecah minyak dan berbau wangi..kacau supaya tak berkerak
Masukkan air asam dan nanas biar seketika hingga mendidih
Masukkan ketam
Perisakan dengan garam dan gula..
Jika guna nanas dlm tin..masukkan skli setengah sirap nanas tersebut dan tk perlu ditambah gula
Biarkan ketam masak dan mendidih
Matikan api..sedia dihidang..
Selamat mencuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Lagi.. Resepi Menarik
.. | .. |
No comments:
Post a Comment