Yang Lain Sedang Membaca

.. ..

Tuesday, November 25, 2014

Sambal Ikan Bilis Petai

Bahan untuk di kisar halus
10/11 tangkai cili kering (potong pendek2 dan rebus)
1 labu bawang besar di belah 4.
1/2 inci belacan
1 sudu minyak masak

Bahan-bahan lain
1/2 senduk minyak (utk tumis)
bawang merah dan bawang putih racik/tumbuk (utk tumis)
2 keping asam gelugur (jus asam jawa pun boleh)
petai 5-10 keping (ambil isi)..kalau nak guna kulit pun bleh kalau petai muda..hiris nipis2
ikan bilis 1 genggam
1 labu bawang besar hiris nipis bulat2
garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan:

1-Panaskan minyak..tumis bawang sampai naik kekuningan,masukkan bahan yg dibland..tumis sampai naik bau/pecah minyak..

2-Masukkan asam keping/jus asam jawa

3-Masukkan petai dan ikan bilis.tambahkan garam dan gula,

4- Akhir skali masukkan bawang besar yg dihiris bulat2..

5-siap dan hidangkan dengan nasi pnas

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

.. ..