PUYUH MASAK MASAM MANIS
Bahan-bahannya:-
3/4 ekor burung puyuh (perap dgn lada sulah, kunyit dan garam)
bahan a
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 inci halia
3 sudu besar cili kering
(dikisar)
bahan b
1/2 batang lobak merah
1 biji tomato
2 biji capsicum
2 putik jagung muda
1 potong nanas
2 batang saleri
2/3 lada besar
bawng besar
(dipotong)
2 sudu susu rendah lemak
4 sudu besar sos cili
1 cawan nestum
1 cawan tepung jagung
gula secukup rasa
garam secukup rasa
Cara-caranya:-
1- Golek puyuh yang telah diperap tadi ke dalam tepung jagung, kemudian celup ke dalam telur yang dipukul yang telah dipukul dan golekkan pula ke dalam nestum.
2- Setelah disalutkan dengan nestum, goreng puyuh tadi sehingga warnanya kuning keemasan. Kemudian, angkat dan toskan.
4- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan a yang telah dikiosar tadi
sehingga naik bau dan masukkan sos cili dan tomato.
5- Setelah naik minyak, masukkan pula susu rendah lemak ke dalamnya.
6- Apabila sudah mendidih, masukkan bahan b iaitu sayur-sayuran dll,garam gula,burung puyuh ke dalamnya.
7- Kacau sehingga rata.
8- cukup rasa,dan puyuh masam manis sedia dihidang
No comments:
Post a Comment