Yang Lain Sedang Membaca

.. ..

Tuesday, November 25, 2014

Makanan Tradisi Terengganu

Bahan-bahan untuk Sambal
1 biji kelapa parut digoreng sampai garing

Bahan B
5 ekor ikan selayang direbus dan ambil isinya
5 batang serai dihiris
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
2 keping nisan/ gula melaka
Garam secukup rasa

Cara Memasak

Kelapa parut digoreng garing. Bahan B dikisar

Gaul semua bahan tersebut sehingga sekata

Goreng sampai kering. Tambah sedikit gula melaka jika kurang manis kerana sambal nasi impit lebih sedap jika rasanya sedikit manis.

Sejukkan dan kisar dengan agak-agak separuh lumat.

Siap. Hidang bersama nasi himpit.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

.. ..