Bahan-bahan ( 5/6 orang makan )
1 ekor ikan tongkol/ aya ( potong ikut kehendak )
Santan dari sebiji kelapa
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1/2 lada besar
1/2 inci lengkuas di hiris
1/2 inci halia *
1 sudu pes cili kering
1 sudu teh serbuk ketumbar
5,6 biji cili padi *
1/2 inci kunyit hidup *
Garam, gula dan perasa
Cara-cara
1- ikan di bersihkan dan direbus bersama dengan 2 atau 3 keping asam keping,sedikit lengkuas yang di hiris dan sedikit garam.Rebus ikan sehingga airnya agak kering.Ketepikan.
2-tumbuk bahan - bahan yang bertanda * hingga hampir lumat.
3-Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan - bahan yang ditumbuk, hirisan lengkuas dan pes cili kering sehingga terbit minyak.
4-Masukkan santan, biarkan hingga mendidih.Jangan lupa untuk selalu mengacau masakan agar kuahnya tidak berketul.
5-Apabila mendidih,masukkan ikan, asam keping,serbuk ketumbar,lada besar garam, gula dan perasa secukupnya.
6-Biarkan mendidih dan kuahnya agak pekat bolehlah di angkat dan di hidangkan
No comments:
Post a Comment