Yang Lain Sedang Membaca

MEE KUNGFU / MEE HONGKONG / MEE KANTONIS
Posted On Wed Feb 18 2015

Bahan A 500 gm mee kuning 5 biji telur [ dipukul] Bahan B 100 gm udang basah [buangkan kulit] 150 gm a ...

Biskut Lidah Kucing
Posted On Thu May 08 2014

BISKUT LIDAH KUCINGBahan250 gm mentega175 gm gula kastor100 ml putih telur200 gm tepung gandum50 gm tep ...

..
Petua: Mengelak Minyak Memercik
Posted On Wed Jul 24 2013

 Petua 1 : Masukkan sedikit garam kasar ke dalam minyak yang telah dipanaskan. Kemudian baru menggor ...

SIAKAP MASAK 3 RASA
Posted On Thu May 08 2014

SIAKAP MASAK 3 RASA Bahan 1 ekor ikan siakap - boleh kukus atau goreng garam kunyit 100 ml air - bole ...

..

Thursday, January 9, 2014

RESEPI APOM LENGGANG/ APOM MANIS/APOM INDIAT/HENGAI PAL APPAM.


Bahan-Bahan
- 1 cawan beras.
- 1 cawan nasi sejuk.
- 1/4 cawan urad dal/kacang tosai/ulundu (yg putih).
- 1 sudu kecil halba.
- 1/2 sudu besar (tbsp) gula.
- 1 sudu kecil (tsp) garam atau cukup rasa.
- 1/2 sudu kecil baking soda atau 1/2 sudu kecil (tsp)yis segera kering.
- 3 sudu besar(tbsp) santan pekat.

CARA PENYEDIAAN:
1. Basuh beras sehingga bersih dari kanjinya dan rendam dalam air sekurang-kurangnya 4-6 jam. kacang tosai atau urad dal dan juga halba perlu direndam (soak) berasingan. Selepas tempoh rendaman, basuh kembalu beras, urad dal adan juga halba. Mulakan kisar kacang tosai/urad dal. jadikan pes halus dan asingkan. Kisar pula diikuti dengan halba, jadikan pes dan asingkan. Kisaran beras perlu lakukan dgn air yang digunakan untuk kisar sedikit demi sedikit supaya adunan ini seperti adunan tosai atau kueh apom merekah.
2. Ambil 3-4 sudu besar hasil kisaran beras dan diadunkan dengan 1 cawan air. Masak campuran ini dgn api kecil sederhana. Sebatian mula memekat dan menjadi seperti nestum makanan bayi, keluarkan dari dapur dan biarkan ia sejuk. sekarang adunkan semua bahan seperti pes kacang tosei, pes halba dan pes beras ini dengan adunan beras yg telah kisar. adun rata. sekarang adunan anda dah sedia untuk difermantasi/tapaikan sekurangnya 12 jam. Makananya kalau anda fermantasikan pukul 6:00 ptg esok Pukul 6:00 boleh lenggang adunan ini.
3. Bila sedia untuk lenggang, tentukan adunan anda cair sedikit seperti adunan tepung roti kirai atau kuih ketayap. Tambahkan air sedikit jika perlu. Pada masa inilah anda perlu masukkan gula, garam dan baking soda dan santan kedalam adunan itu, kacau sebati dan tunggu 15 minit. Ok anda dah boleh...lenggang kali lenggang.

CARA LENGGANG APOM:
1. Panaskan kuali apom atau non-stickable pan dengan api sederhana. Titiskan dua tiga titisan minyak pada permukaan kuali. Ambil kain bersih ratakan minyak keseluruhan permukaan kuali. Bila kuali cukup panas ambil satu senduk adunan tuang di tengah kuali.
2. Keluarkan kuali dari api, pusing kuali (lenggang) ikut jam supaya adunan dikenakan disekeliling dinding dengan satu bulatn yg cantik. Letak balik kuali ke atas apai. Tepung mula berkumpul ditengah kuali.
3. Tutup kuali anda dengan tudung . Apom anda biasanya masak dalam masa 3-4 minit.
4. Tepung di tepi dinding kulai mula garing dan tanggal. Dengan munggunakan jari anda tarik keluar apom. Ulangi perkara sama yang sama seperti di atas sehingga anda habiskan adunan anda.
5. Apom ini boleh di makan dengan santan dengan gula atau pun dengan sambal kelapa/chuttney atau pen dengan kari dan dal. Selamat mencuba. Sila baca tip-tip di komen mamak haji. Wassalam

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Resepi Chocolate Lasagna
Posted On Sun Apr 27 2014

Bahan-Bahan A: 36 ketul oreo dikisar (ambil krimnya sekali) 6 sudu besar butter dicairkan Campurkan ...

Resepi: Nasi Paprik
Posted On Wed Jul 24 2013

Bahan-bahan: ½ ekor ayam - dipotong kecil2 4 ulas bwg merah - ditumbuk 2 ulas bwg putih - ditumbuk 1 ...

Resepi Roti John
Posted On Thu Jun 11 2015

Bahan-Bahan: ● 2 buku roti hotdog ● 1 sudu besar daging cincang ● 1 labu bawang besar ● 1 sudu teh seas ...

Lodeh Johor
Posted On Mon Aug 05 2013

Bahan- Bahan Sayur 10 btng kacang panjang - dipotong pendek/serong 2 biji kentang - kupas kulitnya, di ...

RESEPI: DONAT KENTANG:
Posted On Thu Jan 09 2014

"Doughnut" atau pun disebut "Donat" adalah sejenis makanan ringan yang amat digemari oleh semua golon ...

Resepi: Masak Lemak Cili Api Daging Salai Dengan Rebung
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan 15 biji cili api-kalau nak pedas tambah lagi 500 gram daging salai 100 gram rebung masam- ...

SALAD BEBOLA DAGING
Posted On Thu May 08 2014

bahan 500g daging cincang 2 sudu makan tepung jagung 2 sudu teh lada putih 1 biji telur 50g bawang bes ...

..
..