Yang Lain Sedang Membaca

Resepi: Laksam
Posted On Fri Aug 02 2013

Bahan-bahan Bahan Laksam: 3 cawan tepung beras 6 sudu besar tepung jagung 6 cawan air sedikit garam B ...

Resepi: Bihun Goreng Lada Hitam
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan (untuk 1 Keluarga makan) 1 bungkus bihun/mee hoon/mee siam ( Direndam terlebih dahulu ) * ...

..
RESEPI DAGING BLACK PEPPER
Posted On Thu Jun 18 2015

Untuk 4 - 5 org makan Bahan-bahannya: ● 500gm daging batang pinang ● 1 sb serbuk lada hitam - ditumbu ...

Mencantikkan Telur Rebus
Posted On Wed Jul 24 2013

Rebuskan telur sehingga tiga suku masak. Masukkan kulit bawang merah ke dalam air rebusan dan biarkan seh ...

..

Friday, December 20, 2013

Resepi Istimewa Ikan Bakar Portugis


BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan pari tuka (bersaiz 7 inci setiap seekor)
3 helai daun limau purut
4 camca besar cili kisar
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
Sedikit minyak bawang putih (5 ulas bawang putih, cincang halus, goreng dalam 1/2 cawan minyak, tapis dan boleh gunakan)
Garam dan gula secukup rasa
2 camca besar jus asam jawa
Daun pisang secukupnya, layur atas api supaya lembut
@~RasaRempah

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai, hiris halus
1 kuntum bunga kantan, hiris
3 biji buah keras
1/2 cm hirisan lengkuas

CARA MEMBUATNYA :-)
Ikan dikerat dua setiap seekor, cuci bersih, buang insangnya dan perap dengan limau kasturi dan sedikit garam. Ketepikan dan sementara itu kita buat sambal.

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan daun limau purut. Tumis hingga garing dan terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masak hingga pekat. Angkat dan sejukkan.

Ikan pari dicuci kembali hingga bersih. Kemudian toskan. Ambil 2 helai daun pisang. Sapu sedikit sambal atasnya, letak sekeping ikan pari, sapu sambal atas ikan pari tadi dan tabur sedikit hirisan bung kantan. Letak lagi sekeping, sapu sambal dan tabur lagi hirisan bunga kantan. Bungkus ikan tadi dan kemaskan. Buat kaedah sama dengan baki ikan, sambal dan bahan2 lain.

Kemudian bakar dalam oven hingga masak, atau atas api bara. Bakar guna pemanggang ajaib IKAN atau pemanggang yang ada kat rumah tu dan setiap bahagian dimasak selama 10 minit. Hidangkan dengan perahan jus limau kasturi.

1 comment:

  1. Minta guna untuk masak juadah berbuka puasa hari ini. TQ

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Resepi: Nasi Goreng Cina
Posted On Fri Aug 02 2013

Bahan-bahan nasi sejuk 3 cawan dada ayam 3 ketul potong kecik-kecik bawang putih 6 ulas bawang besar 1 ...

Lodeh Johor
Posted On Mon Aug 05 2013

Bahan- Bahan Sayur 10 btng kacang panjang - dipotong pendek/serong 2 biji kentang - kupas kulitnya, di ...

Resepi: Sup Cendawan dan Roti Bawang Putih
Posted On Fri Jul 26 2013

Homemade mushroom soup dan garlic bread Bahan2 : Censawan shitakee direndam dan di dadu halus Cendaw ...

Satay Cucuk Istimewa
Posted On Sat Dec 21 2013

Bahan-bahan (20 cucuk atau lebih ) 500 gram isi ayam (hiris memanjang dan nipis) BAHAN PERAP 2 batang ...

Petua : Harumkan Bawang Tumis
Posted On Wed Nov 26 2014

Bagi menaikkan bau wangi ketika menumis bawang putih, pastikan bawang putih itu dicincang dahulu. Unt ...

Petua Simpan Telur Tahan Lama
Posted On Wed Nov 26 2014

Bersihkan semua telur. Lapkan hingga kering. Kemudian simpan telur dalam bekas yang berisi beras pulut ...

Resepi: Asam Pedas Ikan Kembung
Posted On Wed Jul 24 2013

Bahan-bahan 1) 5 ekor ikan kembung 2) 25 tangkai cili kering 3) 15 tangkai cili padi 4) 1 biji bawan ...

..
Terdedah! Proton Terbaru 2013 Suprima
Posted On Sat Aug 17 2013

Proton melalui media television memberikan nafas baru kepada dunia automotif. Modelnya kereta proton dina ...

Nano Pro II Flash Drive 8GB
Posted On Sat Nov 01 2014

Pendrive / thumbdrive from IMATION. using USB 2.0. Gallery picture The Imation Nano Pro Flash Drive is a ...

..