Yang Lain Sedang Membaca
Resepi: Laksam ..Posted On Fri Aug 02 2013 ![]() Bahan-bahan Bahan Laksam: 3 cawan tepung beras 6 sudu besar tepung jagung 6 cawan air sedikit garam B ... Resepi: Bihun Goreng Lada HitamPosted On Thu Aug 01 2013 ![]() Bahan-bahan (untuk 1 Keluarga makan) 1 bungkus bihun/mee hoon/mee siam ( Direndam terlebih dahulu ) * ... |
RESEPI DAGING BLACK PEPPER ..Posted On Thu Jun 18 2015 ![]() Untuk 4 - 5 org makan Bahan-bahannya: ● 500gm daging batang pinang ● 1 sb serbuk lada hitam - ditumbu ... Mencantikkan Telur RebusPosted On Wed Jul 24 2013 ![]() Rebuskan telur sehingga tiga suku masak. Masukkan kulit bawang merah ke dalam air rebusan dan biarkan seh ... |
Friday, December 20, 2013
Resepi Istimewa Ikan Bakar Portugis
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan pari tuka (bersaiz 7 inci setiap seekor)
3 helai daun limau purut
4 camca besar cili kisar
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
Sedikit minyak bawang putih (5 ulas bawang putih, cincang halus, goreng dalam 1/2 cawan minyak, tapis dan boleh gunakan)
Garam dan gula secukup rasa
2 camca besar jus asam jawa
Daun pisang secukupnya, layur atas api supaya lembut
@~RasaRempah
BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai, hiris halus
1 kuntum bunga kantan, hiris
3 biji buah keras
1/2 cm hirisan lengkuas
CARA MEMBUATNYA :-)
Ikan dikerat dua setiap seekor, cuci bersih, buang insangnya dan perap dengan limau kasturi dan sedikit garam. Ketepikan dan sementara itu kita buat sambal.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan daun limau purut. Tumis hingga garing dan terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masak hingga pekat. Angkat dan sejukkan.
Ikan pari dicuci kembali hingga bersih. Kemudian toskan. Ambil 2 helai daun pisang. Sapu sedikit sambal atasnya, letak sekeping ikan pari, sapu sambal atas ikan pari tadi dan tabur sedikit hirisan bung kantan. Letak lagi sekeping, sapu sambal dan tabur lagi hirisan bunga kantan. Bungkus ikan tadi dan kemaskan. Buat kaedah sama dengan baki ikan, sambal dan bahan2 lain.
Kemudian bakar dalam oven hingga masak, atau atas api bara. Bakar guna pemanggang ajaib IKAN atau pemanggang yang ada kat rumah tu dan setiap bahagian dimasak selama 10 minit. Hidangkan dengan perahan jus limau kasturi.
ShareThis
Lagi.. Resepi Menarik
Resepi: Nasi Goreng Cina ..Posted On Fri Aug 02 2013 ![]() Bahan-bahan nasi sejuk 3 cawan dada ayam 3 ketul potong kecik-kecik bawang putih 6 ulas bawang besar 1 ... Lodeh JohorPosted On Mon Aug 05 2013 ![]() Bahan- Bahan Sayur 10 btng kacang panjang - dipotong pendek/serong 2 biji kentang - kupas kulitnya, di ... Resepi: Sup Cendawan dan Roti Bawang PutihPosted On Fri Jul 26 2013 ![]() Homemade mushroom soup dan garlic bread Bahan2 : Censawan shitakee direndam dan di dadu halus Cendaw ... Satay Cucuk IstimewaPosted On Sat Dec 21 2013 ![]() Bahan-bahan (20 cucuk atau lebih ) 500 gram isi ayam (hiris memanjang dan nipis) BAHAN PERAP 2 batang ... Petua : Harumkan Bawang TumisPosted On Wed Nov 26 2014 Bagi menaikkan bau wangi ketika menumis bawang putih, pastikan bawang putih itu dicincang dahulu. Unt ... Petua Simpan Telur Tahan LamaPosted On Wed Nov 26 2014 ![]() Bersihkan semua telur. Lapkan hingga kering. Kemudian simpan telur dalam bekas yang berisi beras pulut ... Resepi: Asam Pedas Ikan KembungPosted On Wed Jul 24 2013 ![]() Bahan-bahan 1) 5 ekor ikan kembung 2) 25 tangkai cili kering 3) 15 tangkai cili padi 4) 1 biji bawan ... |
Terdedah! Proton Terbaru 2013 Suprima Posted On Sat Aug 17 2013 ![]() Proton melalui media television memberikan nafas baru kepada dunia automotif. Modelnya kereta proton dina ... Nano Pro II Flash Drive 8GBPosted On Sat Nov 01 2014 ![]() Pendrive / thumbdrive from IMATION. using USB 2.0. Gallery picture The Imation Nano Pro Flash Drive is a ... .. |
Minta guna untuk masak juadah berbuka puasa hari ini. TQ
ReplyDelete