Yang Lain Sedang Membaca

.. ..

Friday, July 26, 2013

Resepi: Puding karamel



Bahan Puding:

400ml susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur
2 biji telur kuning
esen vanila

Karamel:

5 sudu besar gula halus
2 sudu besar air
Sedikit jus lemon/jus oren (optional)

Untuk Karamel:

1. Masukkan gula ke dlm periuk dgn 1 sudu besar air dan sedikit jus lemon. Masak atas api kecil. Bila nmpk sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah hingga perang, tuang dlm loyang. ketepikan.

Untuk Puding:

1. Masukkan telur dan kuning telur ke dlm mangkuk. Kacau perlahan hingga sebati. Ketepikan.

2. Panaskan susu (agak2 suam, tutup api), esen vanila dan gula. Kacau hingga gula larut.

3. Susu tadi boleh di campurkan ke dlm telur tadi dn kacau perlahan hingga sebati. Tapis dn tuangkan ke dlm loyang karamel.

4. Bakar guna kaedah steam-bath selama 1 jam 160C. (Guna api bawah sahaja).

5. setelah puding masak,sejukkan. Barulah boleh diterbalikkan di atas pinggan. -rasarempah-

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

.. ..