Yang Lain Sedang Membaca

RESEPI DAGING BLACK PEPPER
Posted On Thu Jun 18 2015

Untuk 4 - 5 org makan Bahan-bahannya: ● 500gm daging batang pinang ● 1 sb serbuk lada hitam - ditumbu ...

Resepi: Mee Sup
Posted On Fri Aug 02 2013

Bahan-bahan Mee Kuning (1 bungkus) 200gm daging lembut 10-15 ekor udang sederhana besar 1 kiub ayam ma ...

..
Resepi: Ayam grill madu
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan ( 4 orang ) 500g ayam 1 kiub ayam 2 sudu besar kicap pekat manis 2 sudu besar sos tiram 2 ...

Resepi Chocolate Lasagna
Posted On Sun Apr 27 2014

Bahan-Bahan A: 36 ketul oreo dikisar (ambil krimnya sekali) 6 sudu besar butter dicairkan Campurkan ...

..

Wednesday, July 24, 2013

Resepi: Nasi Tomato



Nasi Tomato I

Bahan-bahan:
1. 3 cawan beras - saya gunakan beras biasa je
2. 2 sudu besar mentega
3. 1 sudu besar minyak sapi
4. 1 biji bawang besar - dihiris
5. 1 batang kayu manis
6. 1 bunga lawang
7. 2 buah pelaga
8. 3 bunga cengkih
9. 4 cawan air
10. 6 sudu besar sos tomato
11. 3 sudu teh garam

Cara Memasak:
1. Basuh beras dan toskan.
2. Di dalam kuali, panaskan mentega dan minyak sapi sehingga cair. Kemudian masukkan bawang besar, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih. Kacau seketika dan tutup api.
3. Masukkan beras ke dalam periuk nasi. Tambahkan bahan yang digoreng tadi.
4. Kemudian masukkan air, sos tomato dan garam. Gaul sehingga sos rata dan masak nasi seperti biasa.

Nasi Tomato II

Bahan-Bahan :
1. Beras Basmathi 1/2 Kg
2. Minyak sapi 2 sudu
3. Bawang besar 2 biji
4. Bawang putih 2 biji
5. Kayu manis & rempah tumis
6. Daun pandan
7. Tomato 2 biji
8. Tomato puri 2 sudu
9. Serbuk perasa
10. Susu cair 1/4 tin (100 ml)

Cara memasak :
1. Hiris bawang besar & bawang putih. Tumiskan dengan minyak sapi.
2. Masukkan kayu manis & rempah tumis hingga naik bau.Tambah sedikit minyak masak jika perlu.
3. Masukkan tomato yg sudah diblender & tomato puri. Tambah garam & rasa
4. Basuh beras basmathi. Sukatan air dan beras ialah 1:1 (tidak termasuk minyak & susu cair)
5. Masukkan bahan yg telah ditumis kedalam periuk nasi.
6. Tambahkan susu cair kira-kira 1 suku tin (100ml), serbuk perasa (kuib ayam),
7. garam secukup rasa (gula sedikit jika mahu). Daun pandan untuk aroma.
8. Apabila nasi telah tanak, masukkan kacang pis dalam tin dah gaulkan. Boleh jugak ditabur pada nasi yg sedia dihidang.

P.s – lauk iringan - ayam masak merah, acar sayur… yum yum..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Petua : Ikan Digoreng Tidak Lekat
Posted On Wed Jul 24 2013

Untuk memastikan ikan tidak melekat pada kuali ketika digoreng, anda harus pastikan minyak yang digunakan ...

Buat Sendiri Pes Kuah Char Kuey Teow
Posted On Thu Jan 09 2014

PENYEDIAAN PES ATAU KUAH CHAR KOAY TEOW dlm resepi Char kuoy Teow Pulau Pinang adalah sangat penting da ...

Popia Nestum
Posted On Wed May 28 2014

Bahan-bahan ( 200 biji ) •1 bungkus kulit popia(50 helai) •1 1/2 cawan Nestum(perisa madu pun sedap)* • ...

CHICKEN CHOP RECIPE
Posted On Mon Jun 29 2015

Serves: 2 Ingredients ● 2 chicken thighs, deboned and pounded to medium thickness ● Flour, for dustin ...

SIAKAP MASAK 3 RASA
Posted On Thu May 08 2014

SIAKAP MASAK 3 RASA Bahan 1 ekor ikan siakap - boleh kukus atau goreng garam kunyit 100 ml air - bole ...

RESEPI AYAM MADU BIJAN
Posted On Mon Jun 29 2015

Bahan-bahannya : ● 3 keping dada@peha ayam tanpatulang/1/2 ekor ayam potong kecil ● *1 sudu makan kica ...

Resepi: Nasi Goreng Cina
Posted On Fri Aug 02 2013

Bahan-bahan nasi sejuk 3 cawan dada ayam 3 ketul potong kecik-kecik bawang putih 6 ulas bawang besar 1 ...

..
..