Bahan-Bahannya:
● 1 ekor Ikan Kerapu (sederhana besar)
● ¼ cawan sos cili
● ½ cawan sos tomato
● 2 sudu besar sos tiram
● Serbuk kunyit
● Minyak untuk menggoreng
● 4 ulas bawang merah ditumbuk lumat
● Garam secukup rasa
● 3 ulas bawang putih ditumbuk lumat
● ½ batang lobak merah dipotong kiub
● ½ batang timun dibuang biji & potong kiub
● 1 biji tomato dibuang biji & potong kiub
● 1 potong nenas dipotong kiub
● ½ cawan air
Cara masaknya:
1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan kerapu yang telah disapukan dengan sedikit garam dan kunyit
2. Setelah ikan masak, angkat dan ketepikan.
3. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumis bawang merah & putih hingga naik bau.
4. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Gaul sebentar.
Tambah air dan masukkan lobak merah, timun, nenas & tomato.
Tambah garam secukup rasa dan biarkan kuah sedikit pekat.
Angkat dan tuangkan ke atas ikan.
Hidangan:
Antara bahan-bahan lain yang boleh dicampur ialah kobis bunga, baby corn, lada benggala dan sebagainya.
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment