Yang Lain Sedang Membaca

.. ..

Sunday, June 28, 2015

RESEPI AYAM MADU BIJAN


Bahan-bahannya :
● 3 keping dada@peha ayam tanpatulang/1/2 ekor ayam potong kecil
● *1 sudu makan kicap cair - hana gune syouyu
● *1 sudu makan cuka
● *1/2 sudu makan minyak bijan
● *1 sudu kecil gula
● *garam dan lada sulah
● 2 sudu makan tepung gandum
● 1 sudu makan tepung beras@tepung jagung

Untuk Sos nya :
● 3 sudu makan sos cili
● 2 sudu makan sos tomato
● 2-3 sudu makan madu - terpulang manis masing2
● 1 sudu makan sos tiram
● 2 sudu makan kicap cair
● 1/4 cawan air
● bijan sangai - utk ditabur

Cara-cara membuatnya :
1. Gaul ayam dengan bahan bertanda *. Perap paling kurang sejam.
2. Panaskan minyak. Masukkan tepung gandum dan juga tepung jagung@beras ke dalam perapan ayam. Gaul.
3. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
4. Utk membuat sos - Satukan semua bahan. Masak di atas kuali sehingga agak pekat.
5. Masukkan ayam dan gaul rata. Taburkan bijan dan sedia dihidang dengan nasik putih panas.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

.. ..