Yang Lain Sedang Membaca

Resepi: Masak Lemak Cili Api Daging Salai Dengan Rebung
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan 15 biji cili api-kalau nak pedas tambah lagi 500 gram daging salai 100 gram rebung masam- ...

LAKSA JOHOR
Posted On Wed May 28 2014

Bahan2 500 gm spageti (celur) 1 kg ikan tenggiri (rebus&ambil isinya) 300 gm rempah kari ikan 100 ...

..
RESEPI AYAM MADU BIJAN
Posted On Mon Jun 29 2015

Bahan-bahannya : ● 3 keping dada@peha ayam tanpatulang/1/2 ekor ayam potong kecil ● *1 sudu makan kica ...

Resepi: Mee Sup
Posted On Fri Aug 02 2013

Bahan-bahan Mee Kuning (1 bungkus) 200gm daging lembut 10-15 ekor udang sederhana besar 1 kiub ayam ma ...

..

Friday, December 20, 2013

Resepi Istimewa Ikan Bakar Portugis


BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan pari tuka (bersaiz 7 inci setiap seekor)
3 helai daun limau purut
4 camca besar cili kisar
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
Sedikit minyak bawang putih (5 ulas bawang putih, cincang halus, goreng dalam 1/2 cawan minyak, tapis dan boleh gunakan)
Garam dan gula secukup rasa
2 camca besar jus asam jawa
Daun pisang secukupnya, layur atas api supaya lembut
@~RasaRempah

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai, hiris halus
1 kuntum bunga kantan, hiris
3 biji buah keras
1/2 cm hirisan lengkuas

CARA MEMBUATNYA :-)
Ikan dikerat dua setiap seekor, cuci bersih, buang insangnya dan perap dengan limau kasturi dan sedikit garam. Ketepikan dan sementara itu kita buat sambal.

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan daun limau purut. Tumis hingga garing dan terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masak hingga pekat. Angkat dan sejukkan.

Ikan pari dicuci kembali hingga bersih. Kemudian toskan. Ambil 2 helai daun pisang. Sapu sedikit sambal atasnya, letak sekeping ikan pari, sapu sambal atas ikan pari tadi dan tabur sedikit hirisan bung kantan. Letak lagi sekeping, sapu sambal dan tabur lagi hirisan bunga kantan. Bungkus ikan tadi dan kemaskan. Buat kaedah sama dengan baki ikan, sambal dan bahan2 lain.

Kemudian bakar dalam oven hingga masak, atau atas api bara. Bakar guna pemanggang ajaib IKAN atau pemanggang yang ada kat rumah tu dan setiap bahagian dimasak selama 10 minit. Hidangkan dengan perahan jus limau kasturi.

1 comment:

  1. Minta guna untuk masak juadah berbuka puasa hari ini. TQ

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Kebab Ayam
Posted On Wed May 28 2014

Bahan2 : 400 gm Isi ayam-dihiris nipis memanjang 1 labu bawang besar-dimayang 2 sudu besar cili kisar 1 ...

RESEPI PIZZA MAGGI
Posted On Wed Jul 01 2015

Bahan-bahannya: ● 1 Bungkus maggi ● 2 biji telur gred A ● Sosej (ikut suka) ● Carrot (dimayang halus) ● ...

Resepi: Asam Pedas Ikan Kembung
Posted On Wed Jul 24 2013

Bahan-bahan 1) 5 ekor ikan kembung 2) 25 tangkai cili kering 3) 15 tangkai cili padi 4) 1 biji bawan ...

Ikan Sumbat
Posted On Wed May 28 2014

Bahan2 5 ekor ikan kembung (asingkan isi,kulit&tulang) kelapa parut (sebelah) 2 ulas bawang putih 2 ...

Resepi Chocolate Lasagna
Posted On Sun Apr 27 2014

Bahan-Bahan A: 36 ketul oreo dikisar (ambil krimnya sekali) 6 sudu besar butter dicairkan Campurkan ...

Resepi: Sup Cendawan dan Roti Bawang Putih
Posted On Fri Jul 26 2013

Homemade mushroom soup dan garlic bread Bahan2 : Censawan shitakee direndam dan di dadu halus Cendaw ...

Resepi: Mee Sup
Posted On Fri Aug 02 2013

Bahan-bahan Mee Kuning (1 bungkus) 200gm daging lembut 10-15 ekor udang sederhana besar 1 kiub ayam ma ...

..
Terdedah! Proton Terbaru 2013 Suprima
Posted On Sat Aug 17 2013

Proton melalui media television memberikan nafas baru kepada dunia automotif. Modelnya kereta proton dina ...

..