Yang Lain Sedang Membaca

.. ..

Friday, December 20, 2013

Satay Cucuk Istimewa


Bahan-bahan (20 cucuk atau lebih )
500 gram isi ayam (hiris memanjang dan nipis)

BAHAN PERAP
2 batang serai
1/2 inchi halia
1/2 inchi lengkuas
1/2 cawan jintan manis
1/2 cawan jintan putih
1/2 cawan gula
Garam, serbuk kunyit dan air secukupnya
4 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap pekat
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
5 sudu besar minyak masak

BAHAN PERCIK
1/2 cawan minyak masak
4 sudu besar susu tepung
1 batang serai diketuk

BAHAN KUAH
500 gram kacang tanah (goreng dengan minyak tanpa buang kulit)
15 tangkai cili kering (rendam dalam air panas dulu)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai
1/2 cawan gula perang
Garam, gula putih , air dan serbuk perasa secukupnya

BAHAN-BAHAN LAIN @~RasaRempah 
Timun secukupnya sebagai ulam
Bawang besar sebagai ulam
Ketupat nasi (jika suka)
Lidi satay secukupnya

Cara-cara
Kisar kesemua bahan perap hingga halus.Kemudian perapkan daging dan ayam dalam bekas berasingan dengan menggunakan bahan perap ini selama 2 jam.Kemudian kelimkan pada lidi satay dengan kemas.Bakar hingga masak.
Gaulkan sebati minyak dan susu.Percikkan bahan ini diatas satay semasa membakar.
Kisar bahan-bahan kuah hingga separuh lumat.Masakkan bahan ini atas api kecil hingga pekat.
Sedia dihidang bersama timun,bawang besar dan ketupat nasi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

.. ..