Yang Lain Sedang Membaca

Resepi: Ayam grill madu
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan ( 4 orang ) 500g ayam 1 kiub ayam 2 sudu besar kicap pekat manis 2 sudu besar sos tiram 2 ...

RESEPI PIZZA MAGGI
Posted On Wed Jul 01 2015

Bahan-bahannya: ● 1 Bungkus maggi ● 2 biji telur gred A ● Sosej (ikut suka) ● Carrot (dimayang halus) ● ...

..
DONAT
Posted On Wed May 28 2014

Bahan2 : 1 kg tepung gandum 1paket mauripan 2 sudu planta 1 sudu besar gula halus 1 sudu susu tepung/su ...

Biskut Lidah Kucing
Posted On Thu May 08 2014

BISKUT LIDAH KUCINGBahan250 gm mentega175 gm gula kastor100 ml putih telur200 gm tepung gandum50 gm tep ...

..

Thursday, June 18, 2015

RESEPI MEE JAWA

Bahan Kuah:
● Sedikit Udang Kering
● Segenggam kacang tanah (disangai)
● Cili padi (mengikut selera masing2)
● Sedikit jintan manis
● Sedikit jintan putih
● 2 biji kentang (direbus hingga empuk)
● 2 biji keledek (direbus hingga empuk)
● Air rebusan daging

Bahan Untuk Kuih:
● Tepung gandum
● 100g udang sederhana besar
● Daun kucai
● Daun bawang
● 1 sudu mauripan
● Telur (dipukul hingga kembang)

Caranya:
Untuk Bahan Kuah:
1. Rebus daging dan ambil airnya.
2. Kacang tanah disangan tanpa minyak. Kemudian kisar halus.
3. Tumbukkan jintan manis dan jintan putih sehingga lumat.
4. Tumbukkan cili padi sehingga lumat. Jumlahnya tidak terbatas, mengikut selera masing-masing.
5. Tumbuk udang kering yg telah dibasuh sehingga lumat.
6. Akhir sekali tumbuk kentang dan keledek yang telah direbus sehingga empuk tadi.
7. Satukan kesemua bahan-bahan di atas dan gaul rata menggunakan air rebusan daging. Sekiranya adunan tidak halus, bolehlah dikisar menggunakan blender supaya kuahnya lebih halus.
8. Kemudian, masukkan bahan yang telah digaul rata ke dalam periuk, masak di atas api yg sederhana. Sekiranya kuah kelihatan cair, puan boleh bancuhkan sedikit tepung jagung/tepung gandum dah masukkan ke dalam kuah.
9. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Boleh juga ditambah dengan serbuk perasa sekiranya suka.
10. Masak sehingga kuah mendidih.

Cara Membuat Kuih:
1. Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk.
2. Pukul 1 biji telur ayam sehingga kembang dan masukkan ke dalam tepung tadi.
3. Masukkan udang, daun bawang dan kucai yang telah dipotong ke dalam adunan.
4. Kacau adunan hingga sebati, masukkan 1 sudu mauripan untuk menjadikan adunan kembang. Garam secukup rasa.
5. Biarkan sehingga adunan kembang barulah digoreng seperti membuat jemput-jemput tepung.

Hiasan:
1. Rebus 3 biji telur dan belah 2 setelah masak.
2. Hiris nipis daun sup untuk ditabur ke atas mee.
3. Gorengkan bawang untuk penabur.
4. Tumbuk udang kering sehingga menjadi serbuk halus.
5. Hiris nipis cili masak.
6. Rebus tauge.
7. Potong kuih yang telah digoreng tadi.

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Sambal Ikan Bilis Petai
Posted On Tue Nov 25 2014

Bahan untuk di kisar halus 10/11 tangkai cili kering (potong pendek2 dan rebus) 1 labu bawang besar di ...

Hiasan Makanan Gubahan Epal Hello Kitty
Posted On Wed Nov 26 2014

Jom hias masakan anda supaya lebih menarik. Kita cuba cara hiasan yang pelik dan luar biasa sikit. Macam ...

Petua: Mengelak Minyak Memercik
Posted On Wed Jul 24 2013

 Petua 1 : Masukkan sedikit garam kasar ke dalam minyak yang telah dipanaskan. Kemudian baru menggor ...

RESEPI MEE GORENG MAMAK:
Posted On Thu Jan 09 2014

Penyediaan perencah/ pes pedas Mee goreng Mamak: Bahan-Bahan Untuk digoreng dgn minyak dan dikisar ha ...

Kebab Ayam
Posted On Wed May 28 2014

Bahan2 : 400 gm Isi ayam-dihiris nipis memanjang 1 labu bawang besar-dimayang 2 sudu besar cili kisar 1 ...

PUYUH MASAK MASAM MANIS
Posted On Tue Nov 25 2014

PUYUH MASAK MASAM MANIS Bahan-bahannya:- 3/4 ekor burung puyuh (perap dgn lada sulah, kunyit dan garam ...

BURGER MINI
Posted On Wed May 28 2014

Bahan2 untuk doh burger mini : 1 kg tepung gandum 1paket mauripan 2 sudu planta 1 sudu besar gula halus ...

..
..