Yang Lain Sedang Membaca

Biskut Lidah Kucing
Posted On Thu May 08 2014

BISKUT LIDAH KUCINGBahan250 gm mentega175 gm gula kastor100 ml putih telur200 gm tepung gandum50 gm tep ...

Sambal Ikan Bilis Petai
Posted On Tue Nov 25 2014

Bahan untuk di kisar halus 10/11 tangkai cili kering (potong pendek2 dan rebus) 1 labu bawang besar di ...

..
Resepi Ayam Goreng Ala KFC
Posted On Tue Jun 16 2015

Perap untuk sejam: 1 ekor ayam potong 7 ulas bawang putih tumbuk 2 sudu besar serbuk cili (kalau nak la ...

BURGER MINI
Posted On Wed May 28 2014

Bahan2 untuk doh burger mini : 1 kg tepung gandum 1paket mauripan 2 sudu planta 1 sudu besar gula halus ...

..

Thursday, June 18, 2015

RESEPI DAGING BLACK PEPPER


Untuk 4 - 5 org makan

Bahan-bahannya:
● 500gm daging batang pinang
● 1 sb serbuk lada hitam - ditumbuk kasar, lebihkan utk lebih pedas
● 1 biji lada benggala hijau
● 1 biji lada merah
● 3 sb kicap manis
● 2 sb sos tiram
● 1 cawan air
● 1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
● 1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
● minyak utk menggoreng

Cara-caranya:
1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.

2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada

3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.

4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Garam letak sedikit kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram

5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan sedia untuk dihidangkan.

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Nasi Beryani dan Dalca Johor
Posted On Mon Aug 05 2013

BAHAN-BAHAN: 4 cawan beras basmathi 4 cawan air 1 cawan susu cair 3 helai daun pandan - disimpul & ...

Kek buah kukus
Posted On Mon Aug 05 2013

Bahan-bahan 250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality butter spt SCS) 350g gula pasir kas ...

Resepi: Pasta Shape
Posted On Fri Jul 26 2013

Bahan2 Pasta shape direbus selama 10 minit Bahan untuk kuah Bawang besar* Bawang putih* Daun basil ke ...

Resepi: Bihun Goreng Lada Hitam
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan (untuk 1 Keluarga makan) 1 bungkus bihun/mee hoon/mee siam ( Direndam terlebih dahulu ) * ...

RESEPI NASI GORENG THAI /THAI FRIED RICE:
Posted On Thu Jan 09 2014

Nasi Goreng Thai ini digelar dalam bahasa Thai, " Khao Pad Gai". "khao" bermaksud Nasi, "Pad" bermaks ...

Lodeh Johor
Posted On Mon Aug 05 2013

Bahan- Bahan Sayur 10 btng kacang panjang - dipotong pendek/serong 2 biji kentang - kupas kulitnya, di ...

Onde-Onde (Buah Melaka)
Posted On Tue Nov 25 2014

Bahan-bahan: 3 cawan tepung pulut 3 sudu besar tepung gandum 1 1/2 cawan air atau secukupnya 1 - 2 kepi ...

..
Tips Jaga Seluar Jeans Kegemaran Anda
Posted On Sat Dec 07 2013

Sekurang-kurangnya, setiap lelaki daripada anda pasti akan memiliki satu atau dua jeans sebagai seluar ...

Bunuh Lipas
Posted On Fri Sep 20 2013

Ramai yang takut terutama wanita... sampai melompatnampak lipas ni Membanteras dan Membunuh Lipas | Li ...

Senarai Makanan Pembakar Kalori - Turunkan Berat Badan
Posted On Fri Apr 18 2014

Tahukah anda, terdapat banyak jenis makanan di dapur anda yang boleh digunakan sebagai makanan pembakar k ...

..