Yang Lain Sedang Membaca

.. ..

Wednesday, May 28, 2014

Bergedil Daging


Sesuai dihidangkan bersama Soto Ayam, Mee Soto ataupun dimakan begitu sahaja dengan juadah yang ada

Bahan-bahan ( untuk 30 biji )
•1 kilo kentang, dikupas kulitnya dan dipotong bulat
•300 gram daging@ayam cincang@
•2 biji telur,
•daun sup/daun bwg, dicincang
•2 sudu teh serbuk lada putih
•garam secukup rasa

Cara-cara
1.Panaskan kuali dan goreng kentang yang telah dipotong bulat. Bila sudah masak angkat dan toskan. Kemudian ditumbuk lumat.
2.Rebuskan daging hingga msk,kemudian siat2kn @dicincang.
3.Campurkan daging bersama kentang yang telah ditumbuk lumat bersama daun sup,lada sulah.Gaul rata adunan. Kemudian bentukkan seperti bergedil. Bentuk ikut citarasa sendiri.
4.Panaskan minyak, biar minyak betul-betul panas kalau tidak bergedil senang pecah bila digoreng. Celup bergedil yang telah dibentukkan kedalam 2 biji telur tadi dan kemudian goreng. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing. Insyallah bergedil tidak pecah,

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

.. ..