Yang Lain Sedang Membaca

Resepi: Ketam masak gulai nanas
Posted On Fri Jul 26 2013

Bahan2 Sekilogram ketam dibersihkan dan dibelah dua jika suka 3 sudu rempah kari ikan 1 cawan santa ...

MEE REBUS JOHOR yang wow
Posted On Thu May 08 2014

Bahan 3 paket mee kuning, dicelur 1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel 2 ketul kiub pati lembu ...

..
Resepi Mudah Kek Coklat Cheese
Posted On Wed Feb 18 2015

[Bahan yang mudah dicari] Bahan-bahan Kek Coklat: + 1 cawan gula + 1 cawan serbuk koko + 1 cawan susu ...

Tempeyek / Rempeyek Johor
Posted On Mon Aug 05 2013

Bahan-bahan 250 gm tepung beras 50 gm tepung kanji kentang 2 sudu tepung sagu 300-400 ml santan cair 1 ...

..

Friday, December 20, 2013

Resepi Istimewa Ikan Bakar Portugis


BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan pari tuka (bersaiz 7 inci setiap seekor)
3 helai daun limau purut
4 camca besar cili kisar
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
Sedikit minyak bawang putih (5 ulas bawang putih, cincang halus, goreng dalam 1/2 cawan minyak, tapis dan boleh gunakan)
Garam dan gula secukup rasa
2 camca besar jus asam jawa
Daun pisang secukupnya, layur atas api supaya lembut
@~RasaRempah

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai, hiris halus
1 kuntum bunga kantan, hiris
3 biji buah keras
1/2 cm hirisan lengkuas

CARA MEMBUATNYA :-)
Ikan dikerat dua setiap seekor, cuci bersih, buang insangnya dan perap dengan limau kasturi dan sedikit garam. Ketepikan dan sementara itu kita buat sambal.

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan daun limau purut. Tumis hingga garing dan terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masak hingga pekat. Angkat dan sejukkan.

Ikan pari dicuci kembali hingga bersih. Kemudian toskan. Ambil 2 helai daun pisang. Sapu sedikit sambal atasnya, letak sekeping ikan pari, sapu sambal atas ikan pari tadi dan tabur sedikit hirisan bung kantan. Letak lagi sekeping, sapu sambal dan tabur lagi hirisan bunga kantan. Bungkus ikan tadi dan kemaskan. Buat kaedah sama dengan baki ikan, sambal dan bahan2 lain.

Kemudian bakar dalam oven hingga masak, atau atas api bara. Bakar guna pemanggang ajaib IKAN atau pemanggang yang ada kat rumah tu dan setiap bahagian dimasak selama 10 minit. Hidangkan dengan perahan jus limau kasturi.

1 comment:

  1. Minta guna untuk masak juadah berbuka puasa hari ini. TQ

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

Buat Sendiri Pes Kuah Char Kuey Teow
Posted On Thu Jan 09 2014

PENYEDIAAN PES ATAU KUAH CHAR KOAY TEOW dlm resepi Char kuoy Teow Pulau Pinang adalah sangat penting da ...

SPECIAL: KUEY TEOW LADNA
Posted On Tue Nov 25 2014

KUEY TEOW LADNA SPECIAL Bahan: 1 Paket Kuey Teow Sotong Udang 4 helai daun limau purut 2 sudu besar t ...

kuih tepung gomak
Posted On Tue Nov 25 2014

Bahan untuk menyalut kuih(abuk2): 500g kacang hijau Cara penyediaan: 1. Basuh dan toskan kacang hija ...

Resepi: Ayam Rendang Kedah
Posted On Thu Aug 01 2013

Bahan-bahan 1 ekor ayam-dipotong2 santan dari 2 biji kelapa-akak guna 1 cawan santan pekat campur dgn ...

Resepi: Sup Ayam Menawan
Posted On Wed Jul 24 2013

Sup 1. Satu ekor ayam, direbus di dalam 1.5 liter air dan diangkat, siatkan dagingnya dan masukkan semul ...

RESEPI NASI GORENG THAI /THAI FRIED RICE:
Posted On Thu Jan 09 2014

Nasi Goreng Thai ini digelar dalam bahasa Thai, " Khao Pad Gai". "khao" bermaksud Nasi, "Pad" bermaks ...

Onde-Onde (Buah Melaka)
Posted On Tue Nov 25 2014

Bahan-bahan: 3 cawan tepung pulut 3 sudu besar tepung gandum 1 1/2 cawan air atau secukupnya 1 - 2 kepi ...

..
..