Yang Lain Sedang Membaca

.. ..

Sunday, June 28, 2015

CHICKEN CHOP RECIPE


Serves: 2

Ingredients
● 2 chicken thighs, deboned and pounded to medium thickness
● Flour, for dusting
● 2 eggs,beaten
● 70 g breadcrumbs
● Oil for cooking
Marinade
● Soy sauce
● Worchestershire sauce
● Black pepper

Mushroom sauce (optional)
● 1 onion, sliced into rings
● 50 g button mushrooms
● 1/2 cup chicken stock
● 2 tablespoon butter
● Salt and pepper to taste
● 1 teaspoon cornstarch

Directions
1. Marinate the chicken thighs in soy sauce, worchestershire sauce and black pepper for 3 hours or overnight. Remove from marinade and pat dry .

2. Dust the thighs in some flour, shaking off the excess flour.Dip in a bowl of beaten egg and then roll in breadcrumbs.

3. Heat some oil in pan and fry the chicken thighs on both sides until brown.

4. For the mushroom sauce:

5. Saute the onions in butter until it is soft. Add mushrooms and saute for a few minutes. Add the chicken stock then stir in the cornstarch. Cook until the sauce thickens, season with salt and pepper and pour over the chicken.

RESEPI AYAM MADU BIJAN


Bahan-bahannya :
● 3 keping dada@peha ayam tanpatulang/1/2 ekor ayam potong kecil
● *1 sudu makan kicap cair - hana gune syouyu
● *1 sudu makan cuka
● *1/2 sudu makan minyak bijan
● *1 sudu kecil gula
● *garam dan lada sulah
● 2 sudu makan tepung gandum
● 1 sudu makan tepung beras@tepung jagung

Untuk Sos nya :
● 3 sudu makan sos cili
● 2 sudu makan sos tomato
● 2-3 sudu makan madu - terpulang manis masing2
● 1 sudu makan sos tiram
● 2 sudu makan kicap cair
● 1/4 cawan air
● bijan sangai - utk ditabur

Cara-cara membuatnya :
1. Gaul ayam dengan bahan bertanda *. Perap paling kurang sejam.
2. Panaskan minyak. Masukkan tepung gandum dan juga tepung jagung@beras ke dalam perapan ayam. Gaul.
3. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
4. Utk membuat sos - Satukan semua bahan. Masak di atas kuali sehingga agak pekat.
5. Masukkan ayam dan gaul rata. Taburkan bijan dan sedia dihidang dengan nasik putih panas.

Selamat mencuba

RESEPI MEE KARI KERANG

Bahan
-bahannya :
● 1 kg/paket mee kuning (celur dan toskan)
● Taugeh
● Bawang goreng
● 1 kg kerang atau lebih ( kalau suka boleh letak lebih )
● 1 paket fish cake (potong nipis)
● 2 sudu besar cili giling
● 1 paket serbuk kari dibancuh dgn sedikit air
● 5 cawan santan
● 1 sudu makan pes asam jawa
● minyak secukupnya
● garam dan gula secukup rasa
● Bahan hiris atau dipotong:
● Tauhu pok yg dah siap goreng
● Daun bawang & daun sup
● Cili merah
● Telur Rebus
● Limau kasturi

Bahan kisar :
● 2 batang serai
● 1 inci halia
● 1/2 inci lengkuas
● 5 ulas bawang kecil
● 3 ulas bawang putih
● 1 labu bawang besar
● 1/2 cawan udang kering (di rendam )

Cara-caranya :
1. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. Masukkan serbuk kari, cili giling, pes asam jawa dan sedikit air dan biarkan sehingga naik minyak.

2. Masukkan kerang, fish cake, tauhu pok dan santan..renehkan sehingga mendidih.

3. Kacau selalu dan dan sesuaikan rasanya.

4. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.

Selamat mencuba

RESEPI KUPANG BERLADA

Bahan-Bahannya:
● 1/2 kg kupang dibersihkan dan ditoskan..
● 5 batang cili merah dicincang halus
● 8 biji bawang merah dicincang halus
● 3 inci halia dicincang halus
● 1 batang lobak merah dihiris memanjang
● sedikit daun ketumbar
● sedikit sos tiram
● 1 batang serai dihiris

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan cili merah,bawang putih,halia dan serai..

2. Kemudian,masukkan sos tiram.

3. Tumiskan sehingga sebati..lalu masukkan kupang.

4. Gaulkan lagi dan masukkan daun ketumbar dan lobak merah..

5. Masukkan bahan perasa secukupnya.

6. Siap untuk dihidang..

Selamat mencuba

Sunday, June 21, 2015

RESEPI AYAM GORENG RANGGUP BERSOS LEMON

Bahan untuk ayam :
● 2 keping dada ayam
● 2 camca tepung jagung
● 2 camca tepung beras
● 2 camca tepung gandum
● 2 camca tepung kastard
● Garam
● Lada sulah
● Telur sebiji

Bahan untuk sosnya :
● 1 camca sos plum
● 2 camca perahan jus lemon
● 2 camca cuka
● 4 camca gula
● 2 sudu teh tepug jagung
● 1 sudu teh lemon emulco

Cara-caranya :
Untuk ayam:
1. Basuh ayam hingga bersih,ketuk sedikit ayam dgn lesung untuk meleperkannya
2. Panaskan minyak.
3. Campur semua tepung,garam dan lada sulah kecuali tepung kastard.
4. Celupkan ayam dlm tepung, kemudian celup dgn telur,last celupkan dengan tepung kastard,
5. Gorengkan ayam dgn minyak yg agak panas.

Untuk sos:
1. Campur semua bahan dlm periuk kecil masak hinggat mendidih dan pekat
2. Potong ayam yg dah goreng tadi
3. Siramkan dgn sos lemon ini,siap utk dimakan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Lagi.. Resepi Menarik

.. ..